Hlavní obsah

Čech otestoval Spartě soupeře. Posílené Kanonýry spasila až penalta

Zásadní poznatky o prvním soupeři v Evropské lize už mají pohromadě. Přesto se trenéři fotbalové Sparty mohou obrátit pro čerstvé informace také na Petra Čecha. Jeho Arsenal se o víkendu utkal právě se Southamptonem a čtvrtečního protivníka Pražanů porazil až penaltou z nastaveného času těsně 2:1. Zatímco Kanonýři jsou po čtyřech kolech šestí, Svatí se bez výhry krčí na třetím místě od konce.

Foto: Tim Goode, ČTK/AP

Petr Čech zdraví příznivce Arsenalu po cenné výhře.

Článek
Fotogalerie

Nadřeli se na tři body víc než dost a výhru Kanonýrům zajistil až z penalty v nastaveném čase Cazorla. „Důležité vítězství. Po reprezentační přestávce se většina týmu sešla až na poslední chvíli a vždycky je potřeba takové zápasy zvládnout," poukazuje Petr Čech na svých stránkách.

Arsenal vedl, poté si však bývalý brankář české reprezentace připsal vlastní gól. „Kopali trestňák, já ho vytáhl na břevno, ale jak míč padal dolů, odrazil se mi nešťastně od zad a dokutálel se za čáru," líčí nešťastný moment.

Další ztrátu už odmítli

Nejbližší soupeř Sparty hrál na Emirates Stadium především na brejky. Dokázal z nich zahrozit, takže Čech se musel ve druhé půli blýsknout dvěma důležitými zákroky. První šanci zmařil včasným vyběhnutím, pak skvělým zákrokem zneškodnil střelu Longa. „Nakonec rozhodla penalta a Cazorla zachoval chladnou hlavu, protože se před ní asi pět minut nehrálo."

Arsenal už poztrácel pět bodů, další ztráta by tedy byla citelná. „Věděli jsme, že Manchester City odpoledne vyhrál derby a dostal se před nás už na osm bodů. Kdybychom nedokázali vyhrát, ztráta by byla hodně velká. Takhle jsme pořád v kontaktu s nejlepšími."

Anglické kluby peníze mají

K výhře Arsenalu pomohly obě čerstvé posily. Německý stoper Shkodran Mustafi a španělský útočník Lucas Pérez nastoupili v základní sestavě.

„Oba ukázali kvalitu a zvládli premiéru dobře. Myslím, že pro Arsenal budou velkým přínosem a příští měsíce ukážou, že jsou skutečnými posilami. Přitom to pro ně nebylo jednoduché. Oba přišli těsně před uzávěrkou přestupního okna a s týmem netrénovali moc dlouho," hodnotí Čech.

Letné přestupní termín trhal rekordy. Kluby z Premier League utratily za posily asi 1,4 miliardy eur.

„Premier League je nejlepší soutěž na světě a taky ekonomicky nejsilnější. Někdy jsou sice přestupní částky přemrštěné, ale svět ví, že v Anglii kluby peníze mají, a tak často přestupní sumu vyšponují co nejvýš. Každý by tu chtěl hrát, kluby si díky silnému zázemí mohou dovolit špičkové hráče z celého světa a pro fanoušky je to bonus," poukazuje český gólman.

Reklama

Související témata: