Hlavní obsah

Rozbiju ti ksicht! vyhrožoval Mourinho Wengerovi. Rozčílil se i kvůli Čechovi

Londýn/Praha

Kde se objeví jméno José Mourinho, tam obvykle nebývá nuda. Fanoušci většinou charismatického kouče buď milují, nebo nenávidí. Podobně černobílou optikou často sám slavný kouč kádruje své trenérské kolegy a konkurenty. Ke šťavnatým kouskům pro média patří jeho dlouholetá nenávist k už dvě dekády úřadujícímu kouči Arsenalu Arsénu Wengerovi, o níž se mimo jiné rozpovídal v nové knize Roberta Beasleyho „Mourinho, Up Close And Personal (Mourinho zblízka a osobně)."

Foto: Martin Rickett, ČTK/AP

Kouč José Mourinho

Článek

Rivalita a nevraživost není na fotbalových trávnících zase taková vzácnost, ale v případě Mourinha a Wengera opravdu padá kosa na kámen. Nejde jen o nějaké náznaky přifouklé novináři. Ostatně svědčí o tom i úryvky z knihy.

Oba se začali potkávat na ostrovech od roku 2004 a přibývající roky vzájemné antipatie spíše eskalují. Jen co se Mourinho v roce 2013 vrátil do Chelsea, plynule se navázalo tam, kde se skončilo.

V zimě tehdy prodávala Chelsea do Manchesteru United za 37 miliónů liber Juana Matu, což nenechal Wenger bez komentáře. „Jsem tím překvapený, protože prodávají skvělého hráče svému přímému konkurentovi," divil se Francouz.

Neopomněl zdůraznit, že to není úplně fér, protože Chelsea už s Manchesterem United v tu dobu měla oba ligové zápasy za sebou a Mata už jí tak nemohl ublížit.

„Znovu se tak otevírá otázka o termínu tohoto přestupového okna," stěžoval si. Navrch později dodal, že v titul Chelsea stejně nevěří, protože „má strach ze selhání".

To on je specialista na selhání

To už v Mourinhovi bouchly saze. „Vždyť on je přeci specialista na selhání. Osm let bez trofeje, to je pro mě selhání. Kdybych já tohle udělal v Chelsea, opustil bych Londýn a nikdy bych se nevrátil zpátky," kopl si tehdy do bolavého místa francouzského stratéga a celého Arsenalu.

To ale nebylo vše. Za pár dnů ještě přiostřil: „Když pan Wenger bude opět kritizovat Chelsea a Manchester United za Matův přestup, najdu si ho mimo hřiště a rozbiju mu ksicht!"

Snad ještě více zlé krve vzbudil přestup brankáře Petra Čecha, který se nechtěl na Stamford Bridge smířit s pozicí dvojky za Courtoisem a nabídka z Emirates Stadium mu přišla vhod.

Čechův přestup chtěl proměnit v pomstu

Mourinha ale naštvalo, že Wenger nabídkou Čecha vyrušil a plánoval odvetu.

„Takže Wenger chce Čecha a přemýšlí o penězích... to se teda plete. Jediné, co chci je, ho pořádně nasr... Chceš Čecha? Ok, pak já chci Walcotta nebo Oxladea-Chamberlaina. Chceš top gólmana? Fajn, já zase mladého hráče. S tebou hráli hov.., ale já z nich udělám špičku," prozrazuje autor knihy Mourinhův hněv.

Portugalec měl zkrátka za to, že z Walcotta či Oxladea-Chamberlaina by udělal prvotřídní hvězdy, zatímco pod Wengerem mají oba status jakýchsi věčně nenaplněných talentů.

Mourinho evidentně bere Wengera, navzdory jeho skvělým úspěchům z počátků působení v Arsenalu, za nenapravitelného lůzra. Otázkou potom je, proč ho Francouz tak dráždí. Může to být i fakt, že na rozdíl od fluktujícího Portugalce se Wenger ve špičkovém anglickém klubu těší důvěře už dvacet let.

Reklama

Související témata: