Hlavní obsah

Londýn čeká tradiční derby. Bude úspěšnější Chelsea, nebo Arsenal?

Londýn/Praha

Hlavním tahákem šestého kola anglické nejvyšší fotbalové ligy bude bezesporu londýnské derby. Střet mezi Chelsea a Arsenalem patří na Ostrovech mezi nejtradičnější bitvy na zeleném pažitu. Vždyť poprvé se tyto celky utkaly už před necelými 109 lety.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Radost fotbalistů Chelsea - ilustrační foto.

Článek

Devátého listopadu roku 1907 začali fotbalisté Blues a Gunners, jak se týmům přezdívá, psát historii svých vzájemných duelů. V úplně prvním zápase vyhrála na domácím stadiónu Stamford Bridge Chelsea 2:1. O oba góly se postaral útočník George Hilsdon, za hosty kontroval forvard Charlie Satterthwaite.

Od té doby na sebe kluby narazily ve sto osmdesáti šesti případech. Lepší bilancí oplývají hráči Arsenalu. Ti zvítězili 72krát, v 54 případech se urodila remíza a Chelsea slavila výhru 61krát.

V období od prosince 1995 do srpna 2005 měl Arsenal se svým městským sokem neuvěřitelnou sérii devatenácti neprohraných ligových střetnutí. Z toho bylo deset vítězství a devět nerozhodných výsledků. V posledních letech se ale daří víc Chelsea, která se svým rivalem v Premier League naposledy prohrála v říjnu 2011.

Arsenal má dvacet let stejného trenéra

Ačkoliv je dělí vzdušnou čarou přibližně 6,2 mil (asi 10 km), zastávají zcela rozdílnou fotbalovou filosofii. Trenérem Arsenalu je dvacet let Francouz Arsène Wenger. Za tu dobu se u Chelsea vystřídalo dvanáct koučů.

„Je to fantastické, jestliže někdo vydržel v jednom klubu dvacet let. Ukazuje to oboustrannou spokojenost," řekl pro britskou BBC současný lodivod Blues Antonio Conte, který je v klubu od léta a zatím jeho svěřenci nemají nijak oslnivou formu.

„To je normální. Vždycky, když přijde trenér do nového mužstva, chce to čas, než si hráči zvyknou na jeho metody," ujišťuje bývalý lodivod italské fotbalové reprezentace. Zároveň ale dodává, že je potřeba se zlepšit v obraně. „Naším problémem je hlavně defenzivní činnost, protože dostáváme mnoho gólů."

Oproti tomu Wenger je s efektivitou Sáncheze a spol. spokojený. „Máme lepší procentuální úspěšnost proměňování šancí než loni. Doufám tedy, že v tom budeme pokračovat i nadále. Zvláště, když budeme hrát každý třetí den."

Sto osmdesátý osmý vzájemný duel se hraje v sobotu na Emirates Stadium a výkop je naplánován na 18:30. Hlavním rozhodčím je Michael Oliver.

Jak dopadne 188. duel těchto odvěkých rivalů?
Vyhraje Arsenal
61,1 %
Zápas skončí remízou
9,2 %
Zvítězí Chelsea
29,7 %
Celkem hlasovalo 1319 čtenářů.

Reklama

Související témata: