Hlavní obsah

Pomsta je sladká! Čech srovnal účty se svou Chelsea, navíc s jubilejní nulou

Londýn

Jedenáct let působil v Chelsea a získal s ní patnáct trofejí. Jako brankář Arsenalu ji teď Petr Čech poprvé porazil v Premier League. Kanonýři jasně opanovali fotbalovou bitvu o Londýn a výhrou 3:0 se pomstili za dvě ligové porážky v minulém ročníku. Český gólman si srovnal s Blues účty na 2:2 na zápasy, navíc si na své konto připsal jubilejní 180. nulu v anglické lize.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Brankář Chelsea Thibaut Courtois (vlevo) si po zápase podává ruku s gólmanem Arsenalu Petrem Čechem.

Článek
Fotogalerie

Pamatujete? Před rokem Arsenal již s Petrem Čechem v brance porazil Chelsea v anglickém superpoháru 1:0. V lize pak ovšem Kanonýři v derby neuspěli, prohráli 0:2 venku a 0:1 doma.

Sobotní utkání bylo zcela jiným příběhem. Arsenal ve šlágru 6. kola na Emirates Stadium triumfoval 3:0 a Čech tak poprvé svůj bývalý klub zdolal i v lize. "V minulé sezóně jsme ani jeden vzájemný ligový zápas nedohráli v jedenácti a vyloučení zápasy pokaždé ovlivnila. Teď jsme byli maximálně disciplinovaní a hlavně rozhodlo proměňování šancí," libuje si Petr na svém webu.

Kanonýrům skvěle vyšel první poločas, po němž vedli 3:0. „Sánchezův první gól byl rozhodující, hodně nám pomohl. Využili jsme jejich chyby, Alexis nájezd s přehledem zakončil. Chelsea to musela trochu víc otevřít, už nemohli hrát jen z bloku a čekat na brejky. My jsme rychle přidali druhý gól a na brejky jsme mohli hrát my," poukazuje gólman.

Bravurně zlikvidoval sólo

Po přestávce už se Chelsea na zvrat nezmohla. Bývalý brankář české reprezentace se nejvíc předvedl v 83. minutě, kdy zneškodnil sólo Batshuayie. „V průběhu zápasu jsem moc práce neměl, o to složitější bylo, když šel pár minut před koncem hráč sám na bránu. Počkal jsem si na správnou chvíli a zavřel stranu, kam střílel. Těší mě, že jsme derby nakonec uhráli vzadu s nulou."

Derby je důležité pro vývoj celé sezóny. Arsenal je třetí v tabulce. „Všichni před námi také vyhráli. Takhle s nimi dál držíme krok a Chelsea jsme navíc nechali za sebou," cení si Čech.

Neměl srdce, aby bývalé spoluhráče popichoval. „Kluci byli hodně zklamaní, takže na nějaké velké vybavování nedošlo. Dres jsem si vyměnil s Davidem Luizem a Matičem, oba ho po mně chtěli," říká a potvrzuje, že zápasy proti Chelsea jsou pro něj stále hodně emotivní. „Když je člověk někde jedenáct let, nemůže je z hlavy vymazat. V loňské sezóně to bylo těžší, protože to bylo hodně čerstvé. Ale chytám v jiném klubu a na hřiště jdu vždycky s tím, že chci vyhrát. Ať už hrajeme proti komukoliv," ujišťuje český gólman.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.