Hlavní obsah

Prohrát 0:1 nebo 0:4 je stejné. Vždy přijdete jen o tři body, zlehčoval Mourinho výprask

Londýn/Praha

Objevil se jako spasitel, ale zázrak se neděje a Rudí ďáblové k někdejší slávě nestoupají. Po devíti kolech Premier League má Manchester United pod Mourinhovým vedením na kontě čtrnáct bodů a je na tom mnohem hůř než loni stejnou dobou pod Van Gaalem. A to byl nizozemský trenérský diktátor soustavně pod palbou kritiky, i když posbíral o pět bodů víc a v tabulce figuroval na třetí příčce s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Citizens. A ani takovou potupu, jako nyní Mourinho na Stamford Bridge, s mužstvem nezažil.

Foto: Carl Recine, Reuters

Trenér Manchesteru United José Mourinho.

Článek
Fotogalerie

Sliboval návrat starých dobrých časů, přicházel s pověstí kouče, který svede zázraky na počkání, ale namísto toho se Mourinho hledá a Rudí ďáblové s ním. A nic nepomáhá, že se ani s klubovými ikonami nepárá a takového Rooneyho nechá klidně ve třech zápasech sedět na lavičce mezi náhradníky.

Mužstvo je víc než ikona

„Na prvním místě je pro mě mužstvo, nikoli jednotlivci, i když jde o ikony a modly klubu," brání se portugalský kouč kritice, že odstavil kapitána, ale k úspěchům to stejně nevede.

V nedělním šlágru na Stamford Bridge neseděl zraněný Rooney dokonce ani mezi náhradníky a výlet do Londýna skončil pro Manchester United hotovou pohromou. S čtyřgólovým a vyšším výpraskem se musel Mourinho během své dosavadní kariéry vyrovnávat dosud jen v pěti případech. Teď ovšem přišel v nejnevhodnější chvíli.

Nebyl by to samozřejmě Mourinho, aby vysokou porážku nebagatelizoval. „Když prohrajete 0:1, ztratíte tři body. Když podlehnete soupeři 0:4, nepřijdete o pět nebo šest bodů, ale zase jen o tři, takže jste na tom stejně," snažil se přimět i okolí, aby se na debakl dívalo z lepší stránky.

Jenže po lekci, kterou jeho Rudí ďáblové od Chelsea dostali, těžko něčeho takového dosáhnout.

Neuvěřitelné pište velkými písmeny

„Pokud bychom se vyvarovali chyb, jichž jsme se dopouštěli, byl by náš výkon dobrý," tvrdil Mourinho, že není zklamaný výkonem, ale neuvěřitelnými chybami v obraně.

„A to slovo neuvěřitelnými si napište velkými písmeny," nabádal novináře a připomínal, že po gólu inkasovaném už po třiceti sekundách se veškerá strategie nachystaná na zápas s Chelsea rozpadla.

„Jdete na hřiště s určitým záměrem a hned v první minutě se pravidla hry změní," glosoval trefu Pedra, mimochodem vůbec nejrychlejší v tomto ročníku Premier League. „Všechno prostě začalo špatně. A naše nevyužité šance za stavu 0:1 i potom 0:2 situaci jen umocnily," připomínal Mourinho střelecký zmar svého celku.

„Ve druhé půli jsem sám hnal hráče do rizika, i když jsem věděl, že tím soupeři jen nahrajeme. Bránit on dovede dobře a hlavně kompaktně, ale přitom využívá to nejlepší, co ve svých řadách má - tedy produktivních kontrů."

Mourinho si samo sebou uvědomuje, že postavení jeho týmu na sedmé příčce přílišnou spokojenost nevyvolává a jeho zázračné schopnosti zpochybňuje, ale hlavu z toho bolavou nemá.

„V posledních třech zápasech jsme z devíti možných bodů získali jen dva, ale hráli jsme s Liverpoolem a Chelsea, tedy soupeři aspirujícími na titul. Od samého vrcholu tabulky nás dělí šest bodů, ale od příček pod ním jen čtyři. Ty musíme v následujících zápasech získat, protože hrajeme s Brunley, na Swansea a s West Hamem. Nebudou to lehké zápasy, ale vyhrát je musíme, abychom figurovali tam, kde máme být," vypočítával Mourinho po výprasku na Stramford Bridge následující program svého celku, aniž se přitom zmínil, že utkáním pravdy vypovídajícím o současné síle Rudých ďáblů bude mezitím konfrontace s Arsenalem 19. listopadu na Old Trafford.

Reklama

Související témata: