Hlavní obsah

Rooney vysedává mezi náhradníky, Mourinho ale popírá, že by ho chtěl prodat Číňanům

Manchester/Praha

Už ve třech ligových zápasech v řadě se kapitán Rudých ďáblů Wayne Rooney neobjevil v základní sestavě, takže nejen v Manchesteru, ale i na Ostrovech se začalo spekulovat, že jeho dny na Old Trafford jsou sečteny. Objevila se dokonce zaručená informace, že klubová ikona United by měla odejít do čínské Super ligy. „Nikdy, skutečně nikdy jsem takovéto rozhodnutí neudělal a nemínil jsem Rooneyho prodat,“ ohradil se trenér José Mourinho před kamerami Sky Sports News proti podobným spekulacím.

Foto: Carl Recine, Reuters

Trenér Manchesteru United José Mourinho se chystá poslat do hry Waynea Rooneyho.

Článek

Pravdou ale je, že portugalský kouč neváhá Rooneyho, jemuž bylo v pondělí jednatřicet, při skládání sestavy opomenout a posadit ho na lavičku.

„Ve třech zápasech po sobě jsem ho na lavici skutečně posadil, což bylo těžké pro něho, stejně jako pro mě. Ale život je nemilosrdný, zájmy mužstva musí být pro mě v každé situaci víc než jméno hráče. A je jedno, zda jde o legendu klubu, která pro úspěchy Manchesteru United během kariéry tolik udělala," vysvětloval Mourinho.

„Trenérská profese je o rozhodování. Někdy správná jsou, jindy ne, ale pokaždé myslím jen na to, aby byla nejlepší pro tým."

Nemůže skákat z jedné role do druhé

Podle kouče Rudých ďáblů doplácel Rooney v posledních sezónách na to, že ho trenéři nutili do rolí, jež mu nejsou vlastní. Van Gaal na Old Trafford, Roy Hodgson v anglické reprezentaci.

„Nemůže skákat z jedné role do druhé, jednou zastávat úlohy hráče středu pole a pak zase operovat na hrotu útoku, chvíli být hráčem s šestkou na zádech a poté hned devítkou nebo desítkou. Pro mě je jasně útočníkem, nebo útočícím hráčem pohybujícím se pod hrotem," připomínal, že na rozdíl od svých kolegů má on o Rooneyho roli jasno.

Jasno má i o tom, proč současné výkony Rooneyho vyvolávají tolik deziluze mezi fanoušky i novináři.

„Po léta byl garancí úspěchů a vysoké fotbalové úrovně, takže všichni myslí, že v ní musí pokračovat neustále. V každém zápase, každý týden, každý měsíc, v kterémkoli ročním období. V tom je problém."

Šanghaj nabízí pohádkový plat

Že by však chtěl Ronneyho prodat, a k tomu ještě do Číny, na to nikdy nepomyslel. „Taková osobnost, jako je Wayne, fotbalista, který je součástí historie Manchesteru United, se nikdy nesmí dostat do bodu, kdy o jeho budoucnosti bude rozhodovat trenér nebo vedení klubu. Rozhodnout se musí on sám," popřel Mourinho dohady, že by se chtěl kapitána Rooneyho zbavit.

Z Číny přitom přišla zpráva, že klub Šanghaj SIPG vedený někdejším koučem anglické reprezentace, Švédem Sven-Goran Erikssonem, plánuje Rooneymu nabídnout obří kontrakt na 500 tisíc liber týdně, čímž by se z něho stal nejlépe placený hráč světa.

Reklama