Hlavní obsah

Troufalý Klopp postavil osmnáctileté kluky. V nich je budoucnost Liverpoolu, zářil po výhře

Liverpool/Praha

Postavil Arnolda, Ejariu, Stewarta, Grujiče, Ingse i třeba Origiho, kteří v letošním ročníku Premier League dohromady odehráli 147 minut, přesto s nimi německý kouč ve službách Liverpoolu Jürgen Klopp v osmifinále anglického Ligového poháru triumfoval. Přitom nejmladšímu Arnoldovi je osmnáct a nejstaršímu Ingsovi čtyřiadvacet. I tak mládežnický soubor Reds díky dvěma trefám Sturridge Tottenham porazil a dostal se mezi posledních osm.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp.

Článek

Třiapadesát tisíc diváků, což byla největší návštěva, která na Anfield Road na Ligový pohár kdy přišla, nevycházela z údivu nad Kloppovou troufalostí. Pravda, i jeho kolega na lavičce Kohoutů Pochetttino zamíchal sestavou a postavil hráče z lavičky, ale aby hrálo v základní sestavě Reds tolik mladíků?

Aby se na kraji obrany objevil osmnáctiletý Arnold, ve středové řadě operoval stejně starý Ejaria a dirigoval ji čtyřiadvacetiletý Stewart a vpředu se pohyboval po boku Sturridge jednadvacetiletý Belgičan Origi doplňovaný ze zálohy o rok mladším Srbem Grujičem?

Troufalost došla odměny

V průběhu devadesáti minut se divili ještě víc, protože Kloppova troufalost došla odměny. Výhrou a postupem.

„V nich je budoucnost Liverpoolu," chválil německý kouč své mladíky, Stewarta s Grujičem ve středové řadě pak především.

„Jsou schopni hrát ještě daleko lépe, ale pochopte - byla to pro ně zcela nová a dosud nepoznaná situace, takže byli pod velkým tlakem," připomínal, že třeba Grujič odehrál v Premier League zatím jen 28 minut, Stewart v letošním ročníku pouhých šestnáct, zatímco pro Arnolda, Ejariu a střídajícího Ingse šlo o debut v prvním týmu Reds.

„Očekával jsem, že si tak povedeme, i když v některých fázích zápasu jsem si dovedl představit, že budeme hrát lépe. Ztratili jsme totiž patřičnou koncentraci," narážel Klopp na pasáž po inkasovaném gólu čtvrthodiny před koncem, kdy se Tottenham po trefě z penalty hnal za vyrovnáním a měl skutečně na to, aby skóre srovnal a vynutil si prodloužení.

Marně, protože Liverpool výhru a postup uhájil. „Postup jsme si ale zasloužili, protože jsme si vytvořili spoustu šancí a nechali gólmana Tottenhamu vynikat," mohl snad německý kouč vytýkat svým svěřencům jen to, že nepřidali další tři čtyři branky. Šance na to měli.

Podle Pochettina Liverpoolu vše nahrává

„Ti mladí byli opravdu dobří. Získali obrovskou zkušenost a budou se dál rozvíjet," chválil debutanty i brazilský kapitán Lucas Leiva, přičemž nezapomněl ani na Kloppa. „Zase ukázal, jakou důvěru v celý hráčský kádr má. Bylo správné, že ty kluky postavil."

I argentinský kouč Tottenhamu Mauricio Pochettino náhradníky chválil. Své, ty v sestavě Liverpoolu také.

„Liverpool se letos může v domácích soutěžích dočkat mnoha úspěchů. Má ve svém hráčském kádru velký potenciál, o čemž v našem vzájemném zápase přesvědčil, navíc mu nahrává i to, že nestartuje v žádné z evropských pohárových soutěží. Vyhne se zápasům, které musíme zvládnout my, neunaví se dalekým cestováním a to všechno mu bude v bojích o ligové a pohárové trofeje nahrávat," netajil před kamerami Sky Sports trenér Spurs, že letošní sezóna by mohla být sezónou Liverpoolu.

Reklama

Související témata: