Hlavní obsah

Fotbalovou Anglii straší démoni ze 70. let. Chuligáni West Hamu a Chelsea rozpoutali peklo

Londýn

Anglický fotbal jakoby se na chvíli vrátil do dob temna z minulého století, kdy na stadiónech vládlo násilí a výtržnosti nezvladatelných chuligánů. Nepokoje v podobném duchu pokazily radost West Hamu ze středečního pohárového vítězství nad Chelsea 2:1.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Policie a pořadatelé se marně snažili od sebe fanoušky Chelsea a West Hamu oddělit.

Článek

Zápas byl dopředu vyhodnocen jako velmi rizikový, potížím však nezabránil ani zákaz prodeje alkoholu či snížení kapacity Olympijského stadiónu o 11 tisíc míst.

Příznivce obou táborů museli od sebe odtrhávat policejní těžkooděnci. Největší incident se strhl za jednou z branek na tribuně. Došlo také na vytrhávání sedaček či házení mincí. Jeden z fanoušků už během zápasu publikoval na sociálních sítích fotku své hlavy s krvácející tržnou ranou způsobenou právě mincí.

Po utkání bylo sedm lidí zatčeno. „Ačkoliv naprostá většina lidí opouštěla stadión v poklidu a chovala se velmi slušně, menšina příznivců přišla s jasným cílem zapojit se do násilné konfrontace. Už jsme zatkli sedm lidí a intenzivně pracujeme na identifikaci dalších, " sdělil velitel policejního zásahu BJ Harrington.

West Ham bezprostředně po utkání vydal prohlášení, v němž chování problémových fanoušků jednoznačně odsuzuje. V podobném duchu promluvil i kouč Slaven Bilič.

„Jako klub jsme zcela jednoznačně proti takovým věcem. To, co se stalo, je naprosto neakceptovatelné," uvedl Bilič.

Jeden z fanoušků a očitých svědků události, ji popsal Radio BBC 5 Live. „Bylo to jako v 70. letech. Házela se hromada mincí, vytrhávaly se sedačky. Bylo tam málo pořadatelů, policisté chodili okolo, aniž by něco udělali. Nikoho ze stadiónu nevyhodili. Pokud ten stadión nezavřou, někoho tu zabijí," líčil fanoušek.

Podobné incidenty už po rozsáhlých opatřeních z minulosti v Anglii takřka vymizely. V dřívějších dobách mělo tvrdé jádro fanoušků West Hamu i Chelsea velmi špatnou reputaci. Na starém stadiónu West Hamu v Upton Parku ale býval už roky klid.

Jenže po letním přestěhování na Olympijský stadión, jenž nejspíš nemá adekvátní bezpečnostní parametry pro fotbal, se dávno zapomenuté problémy do ochozů vrátily. Potíže už byly v předchozích duelech s Watfordem, Middlesbrough a Bournemouthem.

Reklama

Související témata: