Hlavní obsah

Mourinho po postupu přes Citizens ukazoval na prstech 4:0 a prosil fanoušky o odpuštění

Čtyři vztyčené prsty na jedné ruce, nula vytvořená prsty ruky druhé. Ale také sepjaté dlaně a úklona sedmdesáti tisícům diváků na Old Trafford. Tedy, všem sedmdesáti tisícům ne, ale příznivcům Rudých ďáblů určitě. Tak oslavil trenér fotbalistů Manchesteru United výhru 1:0 v městském derby nad Citizens a postup do čtvrtfinále Ligového poháru. „Nikdy jsem nezažil tak úžasné fanoušky, jaké jsem potkal tady,“ přiznával José Mourinho, a i proto se jim zmiňovanými gesty omlouval za víkendovou potupnou ligovou prohru s Chelsea.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Za ten výslede 0:4 z Chelsea...

Článek
Fotogalerie

Šlo o vládu nad Manchesterem, toho si byl portugalský kouč vědom. O omluvu za čtyřgólovou blamáž na Stamford Bridge ale samozřejmě také, což byla v osmifinále Ligového poháru ještě větší motivace.

„Ligový pohár je v mých očích nejméně důležitou trofejí, ale potřeboval jsem zmírnit tlak, jenž po posledních výsledcích na mužstvo doléhá. Po vysoké prohře s Chelsea, kterou si klubová historie United nezaslouží, jsem musel rozehnat i chmury v duších a myslích fanoušků. Úžasných příznivců, kteří nás nepřestávali na Stamford Bridge povzbuzovat, ať byl stav jakýkoli, a kteří byli báječní zase," přiznával Mourinho, že i jemu šlo o moc.

Po utkání, které hlavně v první půli příliš fotbalové krásy nepobralo a o jehož osudu rozhodla akce Ibrahimovice a střela Maty, se mu evidentně ulevilo.

„Jsem šťastný za hráče, za diváky, jsem spokojený, že mí svěřenci dokázali, jak moc jim na fanoušcích záleží. Bojovali pro ně a za ně. Oni si to ale zaslouží, protože dokázali, že po třech špatných sezónách a našich předešlých špatných výsledcích svůj klub milují snad ještě víc než před tím," skládal fanouškům jeden kompliment za druhým.

Zato kouč Citizens Pep Guardiola byl zachmuřelý. Před zápasem sice s Mourinhem vtipkoval a dokonce mu žertem připomenul ony čtyři góly inkasované od Chelsea, jenže po utkání měl o čem přemýšlet. Vždyť během dosavadní trenérské kariéry se mu nestalo, aby v šesti po sobě jdoucích střetnutích ani jednou nevyhrál.

„Někdy se to stane a mně se to přihodilo poprvé. Věřím, že naposledy a že už příště bude zase lépe," zkoušel zůstat nad věcí. „Deset zápasů po sobě jsme vyhráli, teď pro změnu jsme prostě v šesti dalších nezvítězili."

V porovnání s posledními duelu udělal Guardiola v sestavě hned devět změn, ale ani ty nepomohly. „Ale chlapci, kteří obvykle nenastupují, mě nezklamali," hájil své rošády, jejichž výsledkem bylo jen to, že Citizens za celý zápas netrefili bránu.

Reklama