Hlavní obsah

Manchester Utd. - Arsenal 1:1Arsenal vydřel v samotném závěru remízu na Old Trafford, Čech exceloval

Londýn
Aktualizováno

Remízou 1:1 skončil šlágr 12. kola anglické fotbalové Premier League mezi domácím Manchesterem United a Arsenalem. V bráně Kanonýrů podal vynikající výkon český brankář Petr Čech, jehož překonal pouze Mata. O dělbě bodů rozhodl v 89. minutě Giroud. Více se dařilo hráčům Manchesteru City, kteří vyhráli na hřišti Crystal Palace 2:1 a v tabulce se bodově dotáhli na vedoucí Liverpool, jež remizoval 0:0 na půdě Southamptonu.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Brankář Arsenalu Petr Čech diriguje během zápasu s Manchesterem United své spoluhráče.

Článek
Fotogalerie

Obě branky mezi Manchesterem United a Arsenalem padly v Divadle snů až ve druhé půli. A hlavní zásluhu na tom měl někdejší český reprezentační brankář. Plzeňský rodák předvedl skvělý reflex při pokusu Maty, který mířil do levého dolního rohu brány, a znovu se zaskvěl těsně před poločasem, když vyzrál na střelu Martiala pod břevno.

Tou dobou už byl pořádně rozčílený trenér Rudých ďáblů José Mourinho, který směrem k sudímu Marinerovi vysílal nepěkná slova poté, co Valenciu v pokutovém území stáhl k zemi Monreal. Píšťalka se ale neozvala.

Wenger měl šťastnou ruku

Na gólovou radost si tak Special One i celé Divadlo snů museli počkat do druhé půle. Na konci 68. minuty si z druhé vlny na přihrávku Herrery naběhl Mata a přízemní střelou z první nedal Čechovi šanci.

Trenérovi Gunners Wengerovi se ale dokonale vydařila střídání. Jeden žolík Oxlade-Chamberlain nacentroval v samotném závěru zápasu zprava míč dalšímu čerstvému hráči Giroudovi, jenž hlavou nekompromisně skóroval. Byla to první a poslední střela, kterou hosté trefili prostor mezi třemi tyčemi.

Trenér Manchesteru Mourinho tak ani na dvanáctý pokus s Arsenalem neprohrál, z remízy ale radost rozhodně nemá. Londýnský celek protáhl sérii bez porážky na jedenáct zápasů.

Liverpool remizoval, City vezou tři body

Liverpool nevyužil v Southamptonu, který bude příští týden ve čtvrtek soupeřem pražské Sparty v Evropské lize, několik velkých šancí. Po zápase se tak musel spokojit pouze s jedním bodem, přesto dokázali prodloužit sérii bez prohry na deset zápasů.

Svatí po dvou zápasech poprvé bodovali. Jejich trenér Claude Puel poslal do hry sestavu Forster - Cédric Soares, Fonte, Van Dijk, Bertrand - Höjbjerg (78. Reed), Romeu, Davis - Redmond, Austin (75. Rodriguez), Boufal (67. Long).

Reds udrželi první příčku, bodově se však na ně dotáhli Citizens, kteří vyhráli na hřišti Crystal Palace 2:1.

Po půl roce nastoupil Yaya Touré za Manchester City k ligovému zápasu a trenéru Guardiolovi se za to odvděčil vrchovatou měrou. V 39. minutě otevřel skóre na hřišti Crystal Palace a oslavil první branku od 5. března. Po změně stran ale vyrovnal Wickham, který do sítě Citizens skóroval už čtyřikrát, což se mu nepovedlo proti žádnému jinému týmu.

Sedm minut před koncem ale znovu zaúřadoval Touré, jenž zužitkoval pas od belgického reprezentanta De Bruyneho. Ten je se sedmi asistencemi nejlepším nahrávačem anglické ligy. Crystal Palace popáté v řadě prohrál. Kaňkou na vítězství Manchesteru byl střet gólmana Brava s kapitánem Kompanym, který poté musel být vystřídán.

Mistr padl ve Watfordu

Úřadující mistr Leicester prohrával na hřišti Watfordu už po 33 vteřinách, kdy se trefil Capoue. Brzy přidal další branku Pereyra, na kterou vzápětí zareagoval z pokutového kopu Mahrez. Další gól ale nepadl, Lišky tak ze šesti venkovních utkání této sezóny získaly jediný bod. Watford naopak počtvrté v řadě uspěl na domácím stadiónu a trenér Walter Mazzarri ani v 11. vzájemném střetnutí s koučem Leicesteru Claudiem Ranierim neprohrál.

Souboj dvou celků ze sestupového pásma mezi Sunderlandem a Hullem dopadl lépe pro domácí, kteří zvítězili 3:0. Jubilejní 150. gól v Premier League dal Defoe, který se tak zařadil k dalším sedmi hráčům, kterým se povedl stejný počin. Další dvě trefy zaznamenal Anichebe, jemuž se podobný kousek podařil po téměř deseti letech.

Do čela soutěže může jít v neděli Chelsea, která na vedoucí dvojici Liverpool, City ztrácí dva body. Blues nastoupí od 17 hodin v Middlesbrough.

Kane v samém závěru dokonal obrat

Tottenham sice už v 6. minutě londýnského derby rozvlnil síť West Hamu, branka však nebyla správně uznána pro Janssenův ofsajd. Skóre tak nakonec otevřeli hosté v 24. minutě. Po rohovém kopu trefil jeden z Kladivářů břevno, míč se ale odrazil k Reidovi, jehož pokus do brány nasměroval Antonio. Šestadvacetiletý záložník dal v této sezóně šest branek a všechny hlavou.

Dvacetiletý Harry Winks poprvé nastoupil v základní sestavě Tottenhamu a v 51. minutě z dorážky vyrovnal. Dvacet minut před koncem ale fauloval ve vápně Janssen a Lanzini penaltu bezpečně proměnil. Tottenham inkasoval dvakrát v ligovém zápase poprvé v sezóně.

Ani poté ale svěřenci Mauricia Pochettina zápas nevzdali a zaúřadoval zejména Kane. Minutu před koncem základní hrací doby vyrazil centr Son Hung-mina gólman Randolph pouze k anglickému reprezentačnímu útočníkovi a ten střelou k tyči srovnal. Vzápětí byl Son Hung-min faulován ve vápně a obrat Kane dokonal trefou z penalty. V posledních 16 londýnských derby dal 17 gólů.

Tottenham tak zůstal jediným neporaženým celkem v Premier League, což se mu po 12 kolech povedlo pouze v sezónách 1959/60 a 1960/61.

Anglická fotbalová liga - 12. kolo:
Manchester United - Arsenal 1:1 (69. Mata - 89. Giroud)
Crystal Palace - Manchester City 1:2 (66. Wickham - 39. a 83. Touré)
Everton - Swansea 1:1 (89. Coleman - 41. Sigurdsson z pen.)
Southampton - Liverpool 0:0
Stoke - Bournemouth 0:1 (26. Aké)
Sunderland - Hull 3:0 (62. a 84. Anichebe, 34. Defoe)
Watford - Leicester 2:1 (1. Capoue, 12. Pereyra - 15. Mahrez z pen.)
Tottenham - West Ham United 3:2 (89. a 90.+1 z pen. Kane, 51. Winks - 24. Antonio, 68. Lanzini z pen.)

Reklama