Hlavní obsah

Wenger už couvá. Sliboval výjimečnou sezónu, teď je ale podle něho super favoritem Chelsea

Londýn/Praha

Sliboval fanouškům Arsenalu v této sezóně titul, který naposledy slavili v roce 2004, teď však pomalu couvá. „Super favoritem je momentálně Chelsea,“ přiznal kouč Arséne Wenger na samém konci roku, že se vysněný primát Kanonýrům zase vzdaluje. „Bodový rozdíl už je poměrně velký, i když i Conteho tým může ztratit, protože nás všechny čeká ještě dlouhá cesta a spousta zápasů,“ živí pořád naději, i když sám uznává, že devítibodové manko na první příčku Premier League je značné.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Trenér fotbalistů Arsenalu Arséne Wenger slevuje.

Článek

Zklamáním se Wenger při rekapitulaci končícího roku netajil. V loňské sezóně myslel na titul, jenže na jaře z něho nebylo nic.

Zklamání na jaře a teď zase

„Skončili jsme druzí, ligu nevyhráli, takže to v roce Leicesteru představovalo samo sebou zklamání," rozdělil kouč Arsenalu svého hodnocení na dvě části.

A právě vzhledem k prožitému zklamání sliboval fanouškům, že další rok bude rokem výjimečným. Realita je však drsnější, než si představoval, neboť jeho mužstvo je v tabulce až čtvrté za Chelsea, Liverpoolem a Manchesterem City, přičemž na pátý Tottenham má k dobru jen bod.

„Nesporně jsme se posunuli výš, ale i tak jsme zklamaní," narážel na současné umístění, bodový zisk i ztráty v zápasech s Evertonem a Manchesterem City, které jeho svěřenci nezvládli.

„Ale zatím jsme teprve v polovině soutěže a jsem přesvědčen, že v té druhé půjde naše výkonnost nahoru. Slíbil jsem, že letošní rok bude výjimečný, proto se cítím za svá slova zodpovědný," ujišťoval Wenger.

Překoná Chelsea sérii Arsenalu?

Problém je ovšem v tom, že soupeři cítí zodpovědnost a nabízející se šanci také. Vedoucí Chelsea už vyrovnala dvanácti vítězstvími v řadě klubový rekord v sérii vyhraných zápasů a není vyloučeno, že překoná i rekord Arsenalu.

Ten totiž v mistrovské sezóně 2001/2002 vyhrál dokonce 13 utkání v řadě, aby pak na začátku dalšího ročníku přidal čtrnáctou výhru. Chelsea hraje na Silvestra doma se Stoke City a 4. ledna se představí na Tottenhamu.

„Rekordy jsou přece od toho, aby se překonávaly. A pokud si někdo vede lépe než vy, musíte uznat, že svou práci dělá dobře," poznamenal Wenger.

„Výkony a výsledky Chelsea jsou ale každopádně fantastické. Naprosto úžasné, protože nikdo nic takového neočekával. Start do sezóny měla riskantní, ale pak Conte koupil Davida Luize, stabilizoval obranu a změnil herní systém. Od té doby se začal jeho tým vzdalovat ostatním, protože výsledky mu pomohly k sebedůvěře, která hraje velkou roli. Navíc je Chelsea momentálně nejkonzistentnějším mužstvem v celé lize. I proto je podle mého super favoritem na titul," uznával Wenger při hodnocení končícího roku.

Zatímco všichni soupeři figurující v tabulce před Arsenalem hrají poslední letošní zápas na Silvestra, na Kanonýry čeká duel 19. kola až na Nový rok, kdy se utká doma s Crystal Palace. Bude o to pikantnější, že hosty povede na Emirates Stadium Big Sam, který nahradil odvolaného Pardewa.

Dvaašedesátiletý Sam Allardyce, jenž musel v září po kvůli korupční aféře skončit po 67 dnech ve funkci trenéra anglické reprezentace, dostal za úkol Crystal Palace zachránit, takže by k remíze vybojované v premiéře proti Watfordu rád přidal další bodový zisk.

Reklama