Hlavní obsah

Čtyřikrát získal na Ostrovech Zlaté rukavice, proto Čecha letos malý počet nul frustruje. Je to i o smůle, vysvětloval

Londýn/Praha

Rekord už má, protože nejenže vychytal v jedné sezóně nejvíce zápasů s čistým kontem, ale společně s gólmanem anglické reprezentace Joe Hartem se stal i nejčastějším držitelem Zlatých rukavic, ocenění, jež je v Premier League udělováno od sezóny 2004/05 brankářům, kteří udrží v jednom ligovém ročníku nejvíce nul. Petr Čech má ve sbírce už čtyři tyto trofeje, i když v sezóně 2013/14 se o ni musel dělit s Polákem Szczesnym. O to víc ho frustruje, že v té letošní přibývají nuly na jeho kontě pomalu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Brankář Arsenalu Petr Čech kontroluje míč v ligovém utkání s Bournemouthem.

Článek

Dvacet ligových duelů a jen šest nul na kontě, to pochopitelně není českému legionáři mezi tyčemi Arsenalu po chuti. V rozhovoru pro klubovou televizi Gunners se tím ostatně nijak netajil.

„Myslím, že si vedu dobře, ale nuly nemám, protože přišly zápasy, v nichž jsem dostal alespoň jeden gól. Třeba v utkáních, kdy jsem inkasoval z penalty, takže to bylo i trochu o smůle," připomínal Petr Čech, že letošní sezóna je pro Kanonýry trochu jiná, než předchozí.

Držitelé Zlatých rukavic
2004/05Petr ČechChelsea21
2005/06Pepe ReinaLiverpool20
2006/07Pepe ReinaLiverpool19
2007/08Pepe ReinaLiverpool18
2008/09Van der SarManchester Un.21
2009/10Petr ČechChelsea17
2010/11Joe HartManchester City18
2011/12Joe HartManchester City17
2012/13Joe HartManchester City18
2013/14Petr Čech a Wojciech SzczesnyChelsea - Arsenal16
2014/15Joe HartManchester City14
2015/16Petr ČechArsenal16
V prvním sloupci sezóna ve druhém gólman, ve třetím jeho klub, ve čtvrtém počet zápasů v sezóně s nulou

I pro něho je jiná, protože v té minulé kupříkladu vychytal 16 zápasů s nulou, za což přebíral počvrté během působení na Ostrovech Zlaté rukavice, zatímco v letošní jich má po dvaceti utkáních na kontě o deset méně.

A navíc - v osmi zápasech po sobě Čech inkasoval, což se mu po příchody na Ostrovy nikdy nestalo ani na předchozí štaci v Chelsea, ani po přestupu do Arsenalu.

A to přesto, že se před sezónou vzdal reprezentace, aby se mohl soustředit jen na účinkování v bráně Kanonýrů.

„Je to pro mě nová situace, ale zatím ji hodnotím velmi pozitivně. Mám totiž čas na věci, které při cestování s národním týmem dělat nemůžete. To znamená na speciální tréninky, nebo kombinování různých forem přípravy, což nemáte šanci dělat, kdy vás čeká spousta zápasů," připomínal své enormní vytížení v letech, kdy chytal anglickou ligu, Champions League a ještě jezdil pomáhat národnímu mužstvu.

V letošní sezóně navíc rozdělil trenér Wenger zátěž mezi Čecha a Ospinu. Český gólman chytá v Premier League, Kolumbijec v Lize mistrů, navíc na pohárové scéně se mezi tyče dostává i Argentinec Martinez.

„Jsem na úrovni, na které být potřebuji. Samozřejmě že se chci v každém utkání zlepšovat a udržet si standardní výkonnost. Nechtěl bych zažít období, kdy bych na tom nebyl dobře nebo nebyl na úrovni, na níž bych být měl. To se mi ale ještě nestalo, takže doufám, že se mi bude dál dařit," rozpovídal se Čech.

„Pochopitelně že nejdůležitější ze všeho je, že naše mužstvo vyhrává, ale někdy je dobré udržet čisté konto a ukázat pevnou obranu," netajil český legionář svou vizi, že by rád pomohl k dalšímu vzestupu Kanonýrů ligovou tabulkou.

Gunners jsou momentálně v tabulce pátí, přičemž na třetí Tottenham a čtvrtý Manchester City ztrácí bod a na vedoucí Chelsea pak osm bodů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články