Hlavní obsah

Legenda Lampard odchází. Nejlepší střelec v historii Chelsea ukončil kariéru

Aktualizováno

Zavřete oči, odcházím... Anglický záložník Frank Lampard v osmatřiceti letech ukončil fotbalovou kariéru. Bývalý reprezentant naposledy působil v celku New York City v MLS, jinak je však především legendou Chelsea. Za Blues nastřílel ve všech soutěžích 211 branek, což je nejvíc v historii klubu. Za anglickou reprezentaci odehrál 106 utkání a dal v nich 29 gólů.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Frank Lampard se jako kapitán Chelsea raduje v květnu 2012 z triumfu v Lize mistrů.

Článek
Fotogalerie

Neuznaný gól Franka Lamparda na MS ve fotbale v roce 2010 proti Německu

Anglické legendy dávají fotbalu sbohem. V listopadu Steven Gerrard, nyní i Frank Lampard. Jejich konec je podobný. Zahráli si v Americe a po vypršení smlouvy se rozhodli, že nového zaměstnavatele už hledat nebudou.

"Přestože jsem dostal několik zajímavých nabídek, tak v 38 letech cítím, že je správný čas začít další životní kapitolu. Jsem vděčný FA za možnost studia trenérské licence a těším se na pracovní příležitosti, které tato možnost otevírá," avizuje populární Lamps, jakou si plánuje další cestu.

Kariéru končí jedna z nejvýraznějších postav anglického fotbalu v tomto tisíciletí. Lampard přišel do Chelsea v roce 2001 z West Hamu United a celkem za ní odehrál 649 utkání, v nichž nastřílel rekordních 211 branek. Bývalý spoluhráč Petra Čecha se na Stamford Bridge podílel na triumfu v Lize mistrů, zisku tří anglických titulů, čtyř FA Cupů, dvou Ligových pohárů. Dobyl také Evropskou ligu a Community Shield.

Jako oběť křivdy přispěl k zavedení videa

Lampard nechtěně výrazně přispěl k zavedení videa ve fotbale. V osmifinále mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice vstřelil Němcům regulérní gól na 2:2. Rozhodčí však nepostřehli, že balón zcela evidentně dopadl za brankovou čáru a nechali pokračovat ve hře. Němci pak vyhráli 4:1 a hlasy po zavedení videotechniky po obřím skandálu zesílily...

S aglickou reprezentací se Frankie rozloučil po krachu na MS 2014 v Brazílii. Závěr kariéry strávil v New Yorku City a na chvíli si odskočil také do Manchesteru City.

"Jsem hrdý na to, čeho jsem dosáhl, kolik trofejí jsem získal. Že jsem více než stokrát mohl reprezentovat mou zemi i to, že se mi podařilo vstřelit přes 300 gólů. Je mnoho lidí, kterým musím poděkovat. Rodičům, rodině, manželce Christine, dvěma dcerám Luně a Isle. Rovněž děkuji přátelům, kteří tu vždy pro mě byli, spoluhráčům, trenérům, personálu. Bylo výsadou, že jsem mohl s vámi pracovat," dodává se známkou dojetí záložník, jehož v Anglii považují za člena tzv. Zlaté generace.

Reklama

Související témata: