Hlavní obsah

Lišky balancují nad propastí, z hrdiny Ranieriho se stává psanec

Leicester

Úřadující anglický fotbalový šampión Leicester, kterému na Ostrovech přezdívají Lišky, je bod od sestupové propasti. Jeho pětašedesátiletý kouč Claudio Ranieri je pak na odstřel. Loni byl po 24. kole Premier League s padesáti body v čele tabulky a mířil za titulem. O dvanáct měsíců později figurují obhájci titulu ve stejné fázi soutěže a nedělní prohře 0:3 s Manchesterem United pouhý bod od pásma sestupu. Ranieri, který byl loni hrdinou, je dnes téměř psancem...

Foto: Martin Rickett, ČTK/AP

Manažer Leicesteru City Claudio Ranieri kráčí zklamaně po hřišti. Jeho týmu se v Premier League vůbec nedaří a je těsně nad pásmem sestupu. Hrozí, že trenér dostane padáka

Článek

Když v květnu 2016 slavil Leicester překvapivý titul, dostal Ranieri jako prémii pět miliónů liber (asi 173 mil. korun). Měl ji zakotvenou ve smlouvě. Thajský majitel Vichai Srivaddhanaprabha se tomu při podpisu kontraktu smál, po senzačním úspěchu klubu pak sumu rád vyplatil.

Naštvaný thajský miliardář

„Udělal fotbalový zázrak. Byl chytrý při uzavírání smlouvy, peníze si zaslouží," smál se tehdy majitel Leicesteru. Je pochopitelné, že současné umístění Lišek v tabulce (16. místo) se mu nezamlouvá a mluví úplně jinak. „Pro mistra je toto postavení nedůstojné. Hráči si nevěří, nehrají fotbal jako v minulé sezóně," kroutil hlavou a nevyloučil, že budou padat hlavy.

„Změnu jsem udělal v létě 2015, kdy jsme se sotva zachránili, budu ji muset udělat nejspíš i nyní, abychom nesestoupili. Ranieri musí bodovat v nejbližších čtyřech zápasech a odpoutat se z pásma nebezpečí sestupových pozic," prohlásil thajský miliardář.

První krok v neděli Leicesteru nevyšel. S Manchesterem United prohrál doma 0:3. V následujícím kole jede do Walesu na půdu Swansea, která je v tabulce pod ním, ale má stejně bodů. Poté hostí Lišky trápící se Liverpool a 4. března Hull. Pokud neuhraje ve zmíněných duelech Leicester minimálně šest bodů, může Trenér roku 2016 podle FIFA přijít o místo. Ranieriho svěřenci v roce 2017 uhráli v Premier League zatím jen bod, když remizovali na půdě Middlesbrough. Další čtyři duely prohráli.

Prodali Kantého, ale jsou v minusu

„Nebojím se vyhazovu. Co mne trápí, jsou naše výkony. Jakmile dostaneme gól, tak si hráči přestanou věřit. Bylo to vidět i v utkání s United. Bojovali jsme, ale dvě branky před poločasem nás srazily na kolena a už jsme se nezvedli. Nechápu to, loni jsme takové situace zvládali. Hráči věděli, že musí hrát dál naším stylem, teď jako by to zapomněli, ač o tom mluvíme. Pořád ale věřím, že mužstvo má sílu a těžkou situaci zvládne. Já věřím hráčům, a oni mně," prohlásil Ranieri s tím, že Leicester má šanci jít dál i v Lize mistrů, kde ho v osmifinále čeká Sevilla.

Na pádu Lišek se podepsaly i přestupy, zejména ty letní. Klub opustilo patnáct hráčů a přišlo deset. Za 35,8 miliónu liber (1,1 miliardy korun) prodal Leicester motor středové řady N´Golo Kantého do Chelsea. Ten táhne Blues k titulu a může být v historii Premier League prvním hráčem, který během dvou sezón získá titul se dvěma různými týmy. Nejdražší posilou byl útočník Islam Slimani za 30 miliónů liber. Ve výsledku je klub po dvou přestupových oknech v minusu 26 miliónů liber. „A efekt to nepřináší. Ranieri s tím musí během měsíce něco udělat," konstatoval podle britských médií důrazně majitel úřadujících anglických mistrů.

Reklama

Související témata: