Hlavní obsah

Dokážu se vcítit do toho, co Mason prožívá, nabídl Čech zraněnému fotbalistovi Hullu pomoc

Londýn/Praha

Je jedním z mála, kteří mohou říct: "Prošel jsem si tím samým, a proto vím, co prožíváš. A i proto ti mohu pomoci." Před deseti lety ještě v barvách Chelsea utrpěl český gólman Petr Čech v ligovém duelu s Readingem podobně vážné zranění, jako záložník Hullu Ryan Mason v lednovém zápase 22. kola Premier League s Blues. Čecha tehdy odnesli po srážce s Huntem, který ho trefil kolenem do hlavy, z trávníku s frakturou lebky, do níž mu museli následně voperovat dvě titanové destičky, Mason se skácel k trávníku Stamford Bridge po hlavičkovém souboji s Cahillem 22. ledna. Lékařská diagnóza však byla stejná...

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Chvilka hrůzy na Stamford Bridge. Ryan Mason z Hullu po srážce s Cahillem opustil hřiště na nosítkách a s kyslíkovou maskou.

Článek
Fotogalerie

„Je to okamžik, na který nikdy nezapomenu," potvrzoval Petr Čech v rozhovoru pro klubovou televizi Arsenalu, během něhož nabídl Masonovi svou pomoc.

„Mám zkušenosti s tím, co si prožívá a čím si prochází, rád se s ním o ně podělím, pokud mu to pomůže. To bylo ostatně to první, co mě okamžitě napadlo," přiznával český legionář ve službách Gunners před kamerou.

Čech vstal z lůžka neurochirurgické kliniky v Radscliffe Infirmary v Oxfordu po sedmi dnech, po 98 dnech se pak na Anfield Road v zápas s domácím Liverpoolem na scénu Premier League vrátil.

Masona lékaři propustili z neurochirurgického oddělení v St. Mary Hospital osm dnů po operaci.

„Jsem rád, že je zpátky doma a že začal s rekonvalescencí. Doufejme, že bude velmi brzy v pořádku," přál mu na dálku brzké uzdravení.

„Když se dostanete do takovéto situace, potřebujete pomoc lidí kolem sebe, aby vám pomohli, když se necítíte dobře. Nezasáhne to totiž jen vás, ale i všechny kolem. Rodinu a všechny nejbližší, pro něž je to rovněž náročná situace," připomínal Čech, jenž se na trávníky vrátil v lednu roku 2007 v nezbytné helmě, kterou od té doby z hlavy nesundal. Ani v Chelsea a následně v Arsenalu, ani v reprezentaci.

„Ale potřebujete také někoho, kdo je schopen vám nabídnout své zkušenosti a může vám říct, abyste se netrápil spoustou pochybností a otázek, protože si jimi rovněž prošel. Že to chce čas, ale budete moci pokračovat v tom, co děláte. To vám samozřejmě může pomoci," ujišťoval Čech prostřednictvím klubové televize Ryana Masona.

Reklama