Hlavní obsah

Odolá Rooney? Z Číny letí raketa, může vydělávat více než 31 miliónů týdně

Londýn
Aktualizováno

Čínské laso sviští nebezpečně blízko. Možná už příští týden skončí jedna velká éra v Manchesteru United. Na odchodu je totiž nejspíš bombarďák Wayne Rooney. Nabídka z Číny je královská, výdělek milión liber týdně (přes 31 miliónů korun). V United si přijde na čtvrtinu. „Nemůžu zaručit, že u nás Rooney bude příští týden, tak jak můžu vědět, kde bude v příští sezóně," řekl novinářům trenér United José Mourinho.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Útočník Wayne Rooney teď není v Manchesteru United příliš spokojený, protože moc nehraje. Odolá vábení z Číny?

Článek

Z nabídky, jaká přilétla z Číny na stůl šéfů United, by se v mnoha klubech vedení možná radostí rozklepaly ruce i kolena. Na Old Trafford to vzali s klidem. Vymění tedy hvězda Premier League za čínskou ligu?

„Musíte se zeptat hráče. Jediné, co vám můžu zaručit je to, že pokud jednoho dne Wayne opustí klub, nebude to kvůli tomu, že to chci já," dodal Mourinho. „Je to legenda a nikdy bych takového hráče do ničeho nenutil. Nechci, aby odešel."

Jedničkou byl Aubameyang, klub chce i Kaliniče

Otázkou je, jak to všechno klub Tchien-ťin Čchüan-ťien a jeho kouč Fabio Cannavaro myslí vážně. Rooney se musí mít na pozoru, čínský klub neskrývá, že má v první řadě zájem o hvězdu Dortmundu Pierre-Emericka Aubameyanga, pak je na jeho seznamu posil Nikola Kalinič z Fiorentiny a Rooney je až číslo 3.

„Bavili jsme se spolu, ale v častějším kontaktu jsme byli s Aubameyangem. Dortmund ale naši nabídku odmítl. Naším hlavním cílem je v tuhle chvíli Kalinič," prohlásil Cannavaro. Jakou hvězdu nakonec a zda vůbec, získá čínský klub, se rozhodne v nejbližších dnech.

Ve hře je i zámořská MLS

Nicméně Čína není jedinou destinací, kde by mohl v budoucnu Rooney hrát. Zájem prý existuje třeba v zámořské MLS a do hry mohl vstoupit i jeho bývalý klub Everton. Jasné je i to, že Rooney momentálně nehraje za United a současná situace se mu nelíbí. Proto musí o změně dresu minimálně přemýšlet. Kontrakt na Old Trafford mu vyprší až za 18 měsíců.

Nejen hvězdy, Čína vybuduje padesát tisíc akademií

Čínský fotbalový svaz chce vybudovat do roku 2025 padesát tisíc akademií. Je to součást ambiciózního plánu, jak se stát fotbalovou velmocí. V posledních letech čínské kluby lákají na lukrativní podmínky hráče z Evropy, snahou svazu je pak vychovat vlastní hráče.

Původně Číňané plánovali vybudovat do roku 2020 zhruba 20 tisíc akademií, podle vyjádření místopředsedy svazu Wang Teng-fenga jsou cíle ještě vyšší. A počet akademií více než dvojnásobný. "V každé z nich se bude učit v průměru tisíc mladých hráčů. To už je solidní způsob, jak vyhledat opravdový talent. Zlepšení čínského fotbalu už není jen pouhým snem," prohlásil Wang Teng-feng.

Další součástí projektu je kvalifikovat se na mistrovství světa, samotný turnaj pak někdy uspořádat a jednou získat titul. V současné kvalifikaci na MS do Ruska čínská reprezentace neuspěla.

Reklama

Související témata: