Hlavní obsah

Kvůli Ranierimu prohrál sázku a seděl ve studiu jen v trenkách. Teď pro něho Lineker roní slzy

Leicester/Praha

Uprostřed středeční noci se v Seville netajil spokojeností, jak slibný výsledek jeho Leicester v prvním osmifinále Ligy mistrů uhrál, o čtyřiadvacet hodin později už nebyl Claudio Ranieri trenérem Lišek. „Uronil jsem pro Claudia slzu. Pro fotbal a svůj klub také,“ reagoval Gary Lineker na vlnách BBC Radio 4 na vyhazov italského kouče, který v loňské sezóně Leicester dotáhl k senzačnímu titulu. „Je to špatné rozhodnutí. Stejný člověk přece nemůže být za neschopného jen pár měsíců poté, co dosáhl podle mého největšího zázraku ve sportu.“

Foto: Martin Rickett, ČTK/AP

Manažer Leicesteru City Claudio Ranieri kráčí zklamaně po hřišti. Loni s Liškami Premier League vyhrál, teď dostal padáka.

Článek

Ikona ostrovního fotbalu a někdejší hráč Leicesteru není sám, kdo rozhodnutí thajského majitele klubu nechápe. Pikantní na tom je, že Lineker v roce 2015 jmenování Ranieriho trenérem Lišek kritizoval a dokonce se vsadil, že v televizním studiu usedne před kamerami jen v trenýrkách, pokud italský kouč získá s Liškami titul. Stalo se a Lineker skutečně v trenkách ve studiu seděl.

Teď za Ranieriho roní slzy. „Smutné. Neomluvitelné. Nevysvětlitelné pro spoustu fanoušků, kteří milují fotbal. Leicester byl po loňském velkolepém příběhu populární a sympatický po celém světě, teď po ponížení Ranieriho hodně z této popularity ztratí," připomínal Lineker, který hrál za Leicester šest let, než jeho dres vyměnil za barvy Evertonu, Barcelony a Tottenhamu.

„Zažili jsme za posledních deset let některá překvapivá rozhodnutí, ale tohle je top rozhodnutí. Naprostý šok. Postaral se o největší úspěch v historii klubu a nejromantičtějí příběh, o kterém jsem kdy ve fotbale slyšel, takže mě překvapuje, že vedení neudrželo nervy a za Ranieriho se dál nepostavilo," nechápe rozhodnutí majitele ani další bývalý hráč Lišek Alan Smith. „Do zákulisí nevidíme, s hráči na hřišti ani na tréninku nejsme, takže těžko soudit, zda bylo důvodem skutečně to, že se Ranieri nezapojoval do přípravy tak, jako v předchozí sezóně a na trénincích často chyběl."

„Zasloužil si víc času a respektu. Vždyť Leicester figuruje tam, kam obvykle patřil. V dolní polovině tabulky, kde pravidelně flirtuje se sestupem," připomíná Tony Cottee, že momentální balancování Lišek těsně nad sestupovou hladinou Premier League není ničím výjimečným a že sám takovéto sezóny v Leicesteru jako hráč zažíval. „Z hlediska načasování nemohlo jít o horší rozhodnutí. Byl jsem ve středu v Seville, viděl zápas na vlastní oči, a i když prohráli, uhráli dobrý výsledek a mohli se těšit na odvetu," připomínal porážku 1:2 v prvním osmifinále Ligy mistrů.

Jen brankářská legenda Peter Shilton, který v Leicesteru nastartoval svou kariéru a v roce 1970 mu pomohl vyhrát druhou ligu, má jiný názor než někdejší hráči Lišek.

„Odvážné a statečné rozhodnutí, protože sestup by pro Leicester znamenal katastrofu," řekl pro Radio 4. „Hodně lidí samozřejmě bude připomínat všechno, co Ranieri pro klub udělal, ale sestup je na obzoru a on měl dost času na to, aby dal věci do pořádku."

K vyhazovu Ranieriho se vyjadřují pochopitelně nejen bývalí hráči Leicesteru. Kouč Manchesteru United José Mourinho kupříkladu umístil na Instagram svou fotografii s rozesmátým Ranieriem a napsal: „Mistr Anglie a Trenér roku FIFA vyhozen. To je nový fotbal. Nikdo ale nemůže smazat historii, kterou napsal."

„Skandální, nepřijatelné. Vždyť on to byl, kdo vytvořil v kabině a týmu chemii, která fungovala a umožnila Leicesteru vyhrát šampionát. Před City, United, Chelsea," rozohnil se Ranierieho krajan Luciano Spalletti, který momentálně vede AS Řím. „Není tam sebemenší uznání, ale tak to ve fotbale chodí. Vím to z vlastní zkušenosti."

Reklama

Související témata: