Hlavní obsah

Enrique byl za idiota, proto řekl: Jdu. A dnes je hrdinou, našel si podobenství kouč Arsenalu

Londýn/Praha

Lepší nahrávku na smeč snad ani Arséne Wenger nemohl dostat. Středeční barcelonský zázrak ji trenérovi londýnského Arsenalu, jehož odchodu se fanoušci Gunners vehementně domáhají, přihrál. „Podívejte se na Luise Enriqueho. Před dvěma týdny byl za idiota, po jehož odchodu všichni volali, dnes je za hrdinu. To vypovídá o naší práci všechno,“ glosoval Wenger s jemnou ironií v hlase fotbalové sci-fi, jež se odehrálo na Camp Nou, a zároveň i své postavení v Arsenalu.

Foto: John Sibley, Reuters

Kouč Arsenalu Arséne Wenger po debaklu s Bayernem v odvetném osmifinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Sestřih zápasu Neapol - Real Madrid

Wengerův Arsenal a Enriqueho Barcelona na tom byly před osmifinálovými odvetami obdobně. Kanonýři měli dohnat proti Bayernu čtyřgólové manko, Katalánci proti Paris SG rovněž. Rozdíl byl jen v tom, že zatímco Barcelona to svedla, Gunners vyhořeli i doma.

Řecký sudí nebyl tak vstřícný...

„Na konci barcelonského zápasu jste museli zůstat sedět a přemýšlet, jak se to mohlo stát. A to přesto, že děláte fotbal taková dlouhá léta," nepopíral Wenger, že i on byl posledním minutami na Camp Nou šokován.

„Ale upřímně - co první penalta? A co druhá?" netajil se údivem, jak šel německý sudí Barceloně na ruku.

Pochopitelně že si položil otázku, zda by za podobné konstelace a přízně sudího byl něčeho podobného schopen i jeho tým.

„Nevím, možná ne, ale každopádně jsme mohli být blízko tomu, abychom i my podobný tlak na Bayern vyvinuli. Jenže penaltu za faul na Walcotta rozhodčí nenařídil a hlavičkující Giroud ze šesti metrů svou velkou šanci také neproměnil," připomínal, že Řek Sidiropoulos nebyl k domácímu mužstvu zdaleka tak vstřícný, jako jeho německý kolega Aytekin k Barceloně.

Vyloučení Koscielnyho, k němuž sudí dospěl až po konzultaci s asistentem, a pokutový kop, který proti Arsenalu nařídil, i když mu předcházel ofsajd, představovaly jen další kapky do toho mixu.

„Mentální aspekt je v tak důležitých zápasech nesmírně důležitý. Však bylo patrné, že tolik zkušení hráči Paris SG jsou nalomení a zažívají ohromný duševní kolaps."

Wengerovi svěřenci k němu Bayern nepřiměli, takže zákonitě zesílilo volání, aby trenér po dvou desetiletích skončil a smlouvu už neprodlužoval. Fanoušci dokonce pořádali protestní pochod, aby prosadili svou.

„Enrique to zažíval také. Byl za idiota, a proto řekl: Dobře, já půjdu," narážel Wenger na rozhodnutí kouče Barcelony, který po prohře 0:4 v Paříži oznámil, že po sezóně na lavičce končí.

„A teď je za hrdinu," podotkl Wenger, který něco podobného rozhodně nemá v úmyslu.

Motivaci a sílu cítí pořád

„Cítím se velmi silný, velmi motivovaný a připravený dát Arsenalu to nejlepší, co v sobě mám," zopakoval. V jeho přesvědčení ho dost možná utvrdil předseda klubu Sir Chips Keswick.

Ten veřejně oznámil, že sice respektuje právo fanoušků na jejich názor, ale že jemu i celému vedení leží na srdci dlouhodobé nejlepší zájmy Arsenalu.

„Arséne má smlouvu do konce sezóny a jakékoli rozhodnutí bude přijato po vzájemné dohodě, ve správný čas a správným způsobem," zvěstoval Keswick příznivcům Gunners.

Reklama

Související témata: