Hlavní obsah

Před pár lety třetí liga, teď budu chytat čtvrtfinále Ligy mistrů, nemůže uvěřit Schmeichel

Leicester/Praha

Musel pátrat v paměti, kdy se mu něco podobného povedlo. „Už to byly tři roky,“ vybavil si nakonec Kasper Schmeichel, kdy naposledy zazářil jako penaltový mág. „Ale abych zlikvidoval dva pokutové kopy ve dvou zápasech po sobě, to se mi podařilo až teď,“ potvrzoval před kamerami BT Sport hrdina úterního osmifinálového večera, díky němuž Leicester navázal na loňskou mistrovskou pohádku i na scéně Ligy mistrů a postoupil mezi posledních osm týmů.

Foto: Carl Recine, Reuters

Brankář Leicesteru City Kasper Schmeichel jásá po gólu spoluhráče Wes Morgana proti Seville.

Článek
Fotogalerie

V prvním duelu v Seville zlikvidoval pokutový kop, jehož exekutorem byl Correa, v domácí odvetě ho chytil N´Zonzimu. Deset minut před koncem a za stavu 2:0 pro Lišky. Nebýt Schmeichelova zákroku, dost možná by se zápas prodlužoval a kdo ví, jak by nakonec dopadl.

Penalty trénovali zbytečně

A nic na tom neměnilo, že Španělé hráli v té době už jen v deseti bez vyloučeného Nasriho a že i trenér Sampaoli byl v závěru vykázaný na tribunu.

„Byl to rozhodující moment celé osmifinálové konfrontace. Proměnit dvě penalty, všechno mohlo být jinak. A to jsme se před odvetou pokutovým kopům speciálně věnovali a trénovali je. Ani to nepomohlo," povzdechl si kouč Sevilly Jorge Sampaoli.

„Dánský gólman byl hrdinou. Už u nás v Seville rozhodl, kdo půjde dál," připomínal, jak výrazným způsobem Schmeichel ovlivnil resumé.

Vyloučení popudlivého Nasriho mělo na průběh odvety vliv samozřejmě také. Měl už žlutou kartu, přesto se nechal strhnout, drcnul hlavou do Vardyho a oslabil svůj tým. Sampaoli sice ví, jak je Nasri vznětlivý, přesto neuvažoval o tom, že by ho po žluté kartě vystřídal, aby zabránil jeho vyloučení.

„Je pro nás klíčovým hráčem, proto jsem o tom skutečně ani na chvíli nepřemýšlel," potvrdil kouč Sevilly, kterého nakonec rozhodčí také vykázal na tribunu. „Vůbec nevím za co. Prostě jsem jen křičel," nedokázal si verdikt vysvětlit.

„Skvělé, že jsem mohl mužstvu pomoci, ale o neskutečný úspěch se zasloužili všichni. Drželi jsme se taktického plánu počítajícího s tím, že soupeř kombinuje a hodně drží míč, a povedlo se ho dokonale naplnit," reagoval na superlativy Schmeichel a oceňoval velký podíl nového kouč Craiga Shakespera na výsledku a postupu.

I otec Kasperovi tleskal

„Mnozí z nás ušli dlouhou cestu. Neuvěřitelné, že ještě před pár lety jsem hrál o záchranu ve třetí lize a teď budu chytat ve čtvrtfinále Ligy mistrů," připomínal i ve chvílích neskonalé euforie svou brankářskou dráhu a třeba i zastávku v Notts County.

Jeho otec Peter, brankářská legenda Manchesteru United a celého Dánska, přitom na tribuně stadionu King Power povstal a uznale tleskal.

Synovi i celému Leicesteru, který je teď tam, kam už postoupila Barcelona, madridský Real, mnichovský Bayern či turínský Juventus. Mezi evropskou klubovou elitou.

Sevilla snila o podobném úspěchu zase marně. Před půlstoletím se do čtvrtfinále někdejšího Poháru mistrů dostala, ale od té doby ale v soutěži šampiónů jen paběrkuje. V Evropské lize v posledních sezónách je úspěšná, protože ji za deset let vyhrála pětkrát, jenže ani tyto triumfy sportovní a finanční profit plynoucí z Champions League nenahradí.

„Leicester prožívá svou pohádku, pro nás je to naopak hodně smutný příběh," přiznával proto trenér Sevilly.

Reklama

Související témata: