Hlavní obsah

Mourinho přes Rostov postoupil, přesto bědoval: Jsem zklamaný, je to špatné

Manchester/Praha

Přes ruský Rostov po hubené jednobrankové výhře nakonec do další fáze Evropské ligy postoupil, přesto kouč Manchesteru United José Mourinho bědoval. „Je to pro nás velmi špatné,“ narážel na to, že zatímco jeho Rudí ďáblové budou na evropské pohárové scéně pokračovat, pět týmů, které figurují v Premier League v tabulce před nimi, už své účinkování skončilo a mohou se tudíž koncentrovat jen na domácí soutěž. A to představuje pro Mourinhův celek samozřejmě komplikaci.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Trenér Manchesteru United José Mourinho po postupu přes Rostov v Evropské lize nejásal.

Článek

Z šestého místa v Premier League cesta do vysněné Ligy mistrů nevede, přes triumf v Evropské lize by však schůdná být mohla. Uvědomuje si to Mourinho a jeho svěřenci samozřejmě také.

Evropská liga dává šanci

„Samozřejmě je to dobrá příležitost, jak si Champions League v příští sezóně zahrát, ale ta cesta je ještě dlouhá. Úroveň Evropské ligy je velmi dobrá a zápasů mnoho. Ale my chceme vyhrát každou soutěž, v níž startujeme," rozpovídal se po výhře na Rostovem a postupu Juan Mata, který dal jediný gól poté, co mu Ibrahimovic předložil patou skvostnou přihrávku.

Odveta s ruským přemožitelem Sparty nebyla vůbec tak snadná, jak si domácí představovali. A to přesto, že si od Donu přivezli z prvního utkání remízu a trávník na Old Trafford byl pochopitelně také z jiného světa, než oraniště v Rostovu.

„Podobné zápasy vypadají sice jednoduše, ale snadné nejsou. Rostov neměl co ztratit a my měli stejný problém, jako celou sezónu. Kontrolujeme hru, vytváříme si spoustu šancí, ale postrádáme klid před bránou a i přesné zakončení chybí," glosoval odvetu Ander Herrera.

Přitom už do přestávku mohl vést Manchester United alespoň tříbrankovým rozdílem, neboť Ibrahimovic dvakrát trefil tyč, Mchitarjan přeloboval gólmana, ale bránu netrefil, střely Pogby a spol. rovněž cíl nenašly, anebo je pochytal skvělý Medvěděv.

„Proto jsme v závěru trochu trpěli," přiznal Herrea, že se domácí strachovali o postup až do závěrečného hvizdu a že je v nastavení musel při trestném kopu zachránit brankář Romero, který zlikvidoval trestný kop Noboa mířící do šibenice.

Mezi posledních osm však nakonec Manchester United nakonec postoupil, což ovšem způsobuje Mourinhovi komplikace.

Zklamaný Mourinho nežertoval

„Jsem velmi zklamaný. Hlavně z toho, že Manchester City vypadl z Ligy mistrů," udivil svým proslovem. „Ne, nedělám si legraci. Pro nás je to špatné z mnoha důvodů," vykládal do mikrofonů BT Sports.

„Je to špatné pro anglický fotbal, je to špatné i pro nás. Žádné z pěti mužstev, která jsou v Premier League před námi, už nebude hrát evropská pohárová utkání. Některá je ostatně nehrají od začátku sezóny," narážel Mourinho na Chelsea a Liverpool.

„Budou hrát jen jeden zápas týdně, nepoznají, co jsou to nakumulované zápasy, cestování, nedostatek odpočinku plynoucí z toho, že z únavy nemůžete usnout. Ale budeme bojovat, abychom i tuto hranici překročili."

Nářkům ale nebyl zdaleka konec, protože v duelu s Rostovem přišel Mourinho o francouzského legionáře Pogbu, který si poranil stehenní sval a musel střídat. V nedělním ligovém střetnutí proti Middlesbrough nejdražší fotbalista určitě nenastoupí, stejně jako bude v sestavě Rudých ďáblů chybět distancovaný Ibrahimovic, což pochopitelnbě představuje další komplikaci.

Reklama

Související témata: