Hlavní obsah

Konečně dobrá zpráva pro Arsenal: Čech se uzdraví dřív. Gólman pak hájil kouče Wengera

Londýn/Praha

Pro Kanonýry to bude zápas pravdy. Pokud by totiž nezvládli ani nedělní šlágr Premier League s Manchesterem City, dostane jejich snažení na účast v příštím ročníku Ligy mistrů další ránu. A hodně tvrdou a citelnou, protože i Citizens by se jim vzdálili na deset bodů a další adepti na umístění v první čtyřce by pochopitelně ztráty Arsenalu také využili. „Pořád je dost času, abychom sezónu zachránili, zkušeností na to máme dost,“ neztrácí optimismus český gólman ve službách Gunners Petr Čech, který bude ovšem v neděli v ostře sledovaném klání mezi tyčemi Wengerova týmu chybět.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Arséne Wenger vyprovází ze hřiště zraněného Petra Čecha. Na hřiště se chystá náhradník Ospina.

Článek

Čechovo zranění v minulém kole s West Bromwichem je nakonec vážnější, než si sám připouštěl. I proto bude sledovat souboj s Citizens jen z tribuny.

„O titulu už se mluvit nedá, protože jsme ztratili příliš mnoho bodů, čehož soupeři využili. Teď ale doufám, že se v následujících zápasech zvedneme a skončíme na příčkách zaručujících přímý postup do Ligy mistrů, což je nás minimální cíl," vkládá Petr Čech velké naděje do nedělního duelu s Manchesterem City i třeba středeční konfrontace s West Hamem. V obou duelech však bude kvůli zranění chybět, potom už by mohl být zase k dispozici.

„Musíme se soustředit sami na sebe. Pokud zvládneme pět utkání v řadě, bude to vypadat jinak. Musíme ale zase najít náš styl hry. Máme dost zkušeností, abychom obrátili nepříjemnou situaci, v níž jsme se ocitli. Času je ještě dost."

Ani zkušený český gólman ovšem nedokáže najít odpověď na otázku, proč se Arsenal opět ponořil do jarní krize, která vygradovala dvěma debakly s Bayernem v osmifinále Champions League a porážkami s West Bromwichem, Liverpoolem, Chelsea a Watfordem na ligové scéně.

V tréninku a přípravě všechno klape

„Opravdu nemohu problém pojmenovat. V trénincích a přípravě na zápasy se totiž žádné nevyskytují, na hřišti však nedovedeme přetavit přípravu v bodový zisk," nemá ani Čech vysvětlení, proč se Kanonýři tolik trápí.

Do rozpoložení mužstva se pochopitelně promítá i veškeré dění a atmosféra kolem trenéra Arséna Wengera, který zatím neoznámil, zda míní po sezóně skončit, anebo zda bude v klubu dál pokračovat.

„Bude hodně důležité, jak sezóna nakonec skončí. To bude mít vliv i na trenéra a jeho rozhodnutí. Arséne Wenger pracuje v klubu přes dvacet let a má právo, aby o své budoucnosti rozhodl sám," nedokáže Čech odhadnout, kudy se ubírají myšlenkové pochody trenéra.

Chelsea už o titul nepřijde

V jednom ale víceméně jasno má. Chelsea, kde chytal jedenáct let, se těžko nechá o mistrovský titul připravit.

„Neměla nijak oslnivý začátek sezóny, ale pak si mužstvo pod novým trenérem sedlo, vyhrála čtrnáct zápasů v řadě a to pochopitelně nakoplo sebevědomí hráčů. Právě touto sérií se zlomila celá sezóna, neboť Chelsea si vytvořila bodový náskok a dál se jí daří," připomíná Petr Čech.

„Mělo na to vliv pochopitelně hned několik faktorů. Blues nehráli žádné evropské pohárové soutěže, takže se mohli soustředit na menší počet zápasů, což nesporně jistou malou výhodu představovalo. Navíc se jim vyhýbala zranění, takže každý víkend sbírají takřka pravidelně po třech bodech a jsou tudíž zaslouženě v čele tabulky s desetibodovým náskokem."

Skončí Arsenal na příčkách zaručujících přímou účast v příštím ročníku Ligy mistrů?
Ano
43,6 %
Ne
56,4 %
Celkem hlasovalo 1251 čtenářů.

Reklama