Hlavní obsah

Třináct let čekají na titul, třináct minut se odmítali posadit. Wengerovi stoupenci skandovali jeho jméno

Londýn/Praha

Čech je pořád ještě zraněný a k dispozici bude nejdřív v pondělním střetnutí s Crystal Palace, Ospina neseděl ani mezi náhradníky na lavičce, pilíř obrany Koscielny pro zranění rovněž chyběl. Přesto Arsenal vyhrál ve středečním duelu Premier League nad West Hamem s nulou. A to chytal až třetí gólman Argentinec Martínez a tomu kryl záda teprve dvaadvacetiletý Matt Macey! Trenér Wenger si hluboce oddechl. Ti fanoušci Kanonýrů stojící na jeho straně s ním, takže po první výhře po třech předchozích kolech skandovali dokonce jeho jméno.

Foto: John Sibley, Reuters

Arséne Wenger burcuje své svěřence Francise Coquelina a Mesuta Özila.

Článek

Úvod utkání ale zdaleka tak idylický nebyl. Příznivci Arsenalu odmítající se smířit s tím, že by měl trenér Wenger na Emirates Stadium dál pokračovat, se třináct minut nemínili posadit na svá místa. Přesně třináct let už totiž trvá čekání Kanonýrů na titul.

Nebylo jich ale zdaleka tolik, kolik před zápasem na sociálních sítích avizovali, povšimli si komentátoři. Možná i proto, že probuzení svého týmu očekávali, neboť Kladiváři se zmítají v ještě větší krizi. Však také prohráli už páté utkání v řadě, takže kouč Slaven Bilič je ve vážném ohrožení.

To Arséne Wenger si hladkým vítězstvím část fanoušků usmířil. „Vysoké porážky v Lize mistrů s Bayernem vysály z hráčů sebedůvěru, která se jen pomalu vrací zpátky," přiznal po zápase, do něhož vnesla klid až branka Mesuta Özila hrajícího 150. zápas za Arsenal. Deset minut poté přidal Walcott druhý gól a Arsneal už partii s West Hamem zcela ovládl.

„Özil a Sanchéz jsou pro nás nesmírně důležitými hráči," vychvaloval Wenger dvojici, která se netají tím, že nemíní na Emirates Stadium prodloužit smlouvu. Chilský legionář Sanchéz dokonce prohlásil, že chce hrát za tým s vítěznou mentalitou, který bude vyhrávat a získávat trofeje, Özil se k němu přidal. A v Arsenalu si tím nemohou být jistí, neboť čekání na pořádný úspěch trvá už příliš dlouho. I proto Wengerova chvála, i když pravdou je, že Özil i Sanchéz připravující spoluhráčům nespočet šancí zahráli výborně.

„Teď je ze všeho nejdůležitější., abychom zůstali jako mužstvo konzistentní až do konce soutěže. Čeká nás závěrečný sprint, v němž si už nemůžeme dovolit ztrácet body, protože už teď máme bodový handicap na týmy před námi," připomínal Wenger, jehož celek ztrácí v neúplné tabulce na čtvrtý Manchester City čtyři body, ale má jedno utkání k dobru.

„Dvacet let jsme v jednom kuse hráli Ligu mistrů a je pořád reálné, že se do ní dostaneme i tentokrát. Nesmíme si už ale dovolit ve zbývajících devíti střetnutích uklouznout. Věřím, že to svedeme," nechal se slyšet kouč Arsenalu, jemuž v závěru zápasu jeho stoupenci opět tleskali a prozpěvovali jeho jméno.

„Když jsou lidé šťastní, jsem i já šťastný," reagoval na projevenou přízeň Arséne Wenger.

Reklama