Hlavní obsah

Skončí Tottenham po 22 letech před Arsenalem? Londýnské derby bude zápasem pravdy pro oba

Londýn/Praha

Až nedělní severolondýnské derby ukáže, nakolik reálné jsou naděje Arsenalu na umístění v první čtyřce a tím i na účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Pro domácí Tottenham bude ovšem stejně tak důležité, protože když konfrontaci s Gunners - dost možná poslední, která se na starém slavném White Hart Line bude hrát - zvládne, bude v sobě dál živit naděje na zisk mistrovského titulu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Kouč Arsenalu Arséne Wenger promlouvá k Petru Čechovi během duelu s Leicesterem.

Článek

V FA Cupu postup do finále, v Premier League dva vyhrané zápasy po sobě, což se Kanonýrům od ledna nepovedlo, takže trenér Arséne Wenger a jeho hráči s ním už zase sní sen o tom, že se mezi top čtyřku přece jen dostanou. Teď plují na vítězné vlně, podstatná ovšem bude jejich konfrontace s Tottenhamem.

„Budeme chtít vyhrát i nad ním," vzkázal po výhře nad Leicesterem Wenger. V neúplné, a tudíž i značně nepřehledné tabulce jsou Gunners sice šestí, ale atak na první čtyřku by se jim povést mohl. Ovšem za předpokladu, že jejich vítězná série bude pokračovat.

Jenže právě v tom je potíž, neboť hned v příštím kole hrají na Tottenhamu. A nejspíš už zase bez pilíře obrany Koscielného, který se v duelu s Liškami zranil.

„Má problém s kolenem, ale zatím nevíme, jak dlouho bude mimo," povzdechl si trenér Wenger poté, co si jeho mužstvo přece jen připsalo v zápase s Leicesterem na konto tři body.

Risk, který Wengerovi vyšel

„Bylo to pro nás o to těžší, že jsme v neděli v semifinále FA Cupu proti Manchesteru City museli absolvovat i prodloužení, zatímco Leicester měl víkend volný a mohl se připravovat na náš vzájemný zápas. I proto nám scházelo víc rychlosti a v závěru měli hráči už přece jen těžké nohy," přiznával Wenger.

„Ale i tak jsme museli riskovat, protože remíza 0:0 nám nestačila. Musíme vyhrávat všechny zbývající zápasy, takže jsme končili se čtyřmi útočníky Welbeckem, Giroudem, Sánchezem a Özilem a navíc i s Ramseyem," připomínal, že v závěrečné čtvrthodině vsadil vše na ofenzivu, jen aby tři body zůstaly na Emirates Stadium. Vlastenec nešťastného Hutha čtyři minuty před koncem k tomu Arsenalu pomohl.

Jenže zápas pravdy přijde až v neděli na White Hart Line. I Tottenham musí vyhrát, jestliže chce na druhé příčce čekat na další zaváhání vedoucí Chelsea, na kterou ztrácí čtyři body.

„V boji o titul jsme stále naživu, takže teď na nás čeká další výzva, abychom žili dál," nechal se slyšet kouč Tottenhamu Mauricio Pochettino po výhře nad Crystal Palace, mimochodem už osmé v řadě.

Na starém White Hart Line možná naposledy

„S Arsenalem to bude velké a vzrušující derby. Možná poslední na White Hart Line. O to větší bude naše touha v něm vyhrát," narážel argentinský kouč ve službách Kohoutů na nový fotbalový chrám Tottenhamu, který vyrůstá hned vedle současného stadiónu a na němž by se mohlo už v příští sezóně hrát.

Navíc má před očima ještě jednu výzvu - pokud by totiž v neděli jeho tým nad Arsenalem vyhrál, měl by jisté, že poprvé po 22 letech skončí v tabulce před ním. „Pro fanoušky by to byl po tak dlouhé době určitě sladký moment, ale pro nás je teď důležité zůstat v klidu."

„My tam pojedeme se stejným záměrem. Soustředit se na svůj výkon a vyhrát, protože hrajeme sami za sebe, a hlavně pro sebe," odmítl se Wenger pouštět do spekulací, zda by úspěchem v severolondýnském derby nemohli pomoci i Chelsea a umést ji cestu k titulu.

„V životě musíte pracovat pro své vlastní úspěchy, ne pro ostatní."

Skončí Tottenham po 22 letech v Premier League před Arsenalem?
Ano
81,4 %
Ne
18,6 %
Celkem hlasovalo 1020 čtenářů.

Reklama

Související témata: