Hlavní obsah

Guardiola má po derby dvě jistoty! Bude bez trofeje a musí Manchester City omladit

Manchester/Praha

Dvě věci už ví španělský kouč na lavičce Manchesteru City Pep Guardiola stoprocentně. Poprvé od roku 2008 pro něho skončí sezóna, aniž by získal nějakou trofej. Druhou jistotu mu dalo čtvrteční ligové městské derby. Pokud bude chtít v další sezóně pomýšlet na rozšíření své sbírky pohárů a trofejí, musí v létě kádr Citizens přebudovat a hlavně omladit.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Rozčílený snajpr Manchesteru City Sergio Agüero. Ani on se v derby proti Manchesteru United střelecky neprosadil.

Článek

Zabaleta 32 let. Kolarov 31 let. Sagna sedící v derby s Manchesterem United na lavičce mezi náhradníky 34 let. Clichy sice o tři roky mladší, ale přesto jednatřicetiletý. I to je důvod, proč Guardiola neuspěl v první sezóně na Ostrovech s fotbalem, který vyznává, preferuje a který chtěl naroubovat i svému novému týmu.

„Je jim všem přes třicet a nemají na to, aby lítali po hřišti nahoru dolů. Musel jsem se přizpůsobit kvalitám hráčů, které mám k dispozici, takže i oni dostali jinou roli a úkoly," vysvětloval Guardiola po bezbrankové remíze s Rudými ďábly, proč jeho plán ztroskotal.

„Tentokrát to bylo ještě víc patrné než v jiných zápasech, protože jsme proti sobě měli soupeře, který brání velice kompaktně a jen čeká na chybu, za kterou by nás potrestal, " glosoval partii s městským rivalem, která přinesla na obou stranách minimum střel, o šancích nemluvě.

Žádný div, že skončila bezgólovou remízou, která byla za dané konstelace výhrou soupeře, který v Premier League neprohrál už 24 zápasů v řadě.

Guardiola už samo sebou nosí v hlavě seznam posil, které by měly na Etihad Stadium v létě přijít. Jednu, která zapadá do jeho představ, už přivedl v zimě, jenže k jeho smůle se devatenáctiletý Brazilec Gabriel Jesus zranil a teprve teď se objevuje na hřišti na poslední minuty. I tak přináší do hry Citizens oživení a šance. V derby stačil dát během pár minut, co byl na trávníku, dokonce i gól, který ovšem pro ofsajd neplatil.

„Jeho vliv a přínos je úžasný, takže hodně přemýšlím, co by se stalo, kdybych ho měl k dispozici od začátku sezóny. Musel jsem se ale smířit s tím, že přišel až v lednu a pak se ke všemu ještě zranil. Jsem si jistý, že kdybychom ho měli, byli bychom na tom jinak. Ale to jsou teď jen kdyby, která neplatí," povzdechl si Guardiola, který teď ví jedno - stárnoucí mužstvo Citizens musí v létě omladit, aby byl na Ostrovech stejně úspěšný jako na předchozích štacích v Barceloně a Bayernu.

Spoustu jmen nosí v hlavě a finance na jejich nákup by měl od arabských šejků také dostat.

„Trofeje jsou břemenem, které sebou nesu všude, kam přijdu. Standardem, který je se mnou spojený. S Bayernem jsem během tří let získal tři tituly a vyhrál dvakrát pohár, jenže jsem nevyhrál Ligu mistrů, což mi v Mnichově nikdy neodpustí. Opouštěl jsem ho jako neúspěšný trenér," přiznal Guardiola.

„A do Manchesteru jsem přišel, abych také získával trofeje. Proto mě vedení angažovalo," dodal.

Reklama

Související témata: