Hlavní obsah

Čech dovedl jako kapitán Arsenal k důležitým bodům. Pořád máme šanci, věří

Londýn/Praha

Svůj tým vedl do bitvy jako kapitán. A jako správný vůdce se také fotbalový brankář Petr Čech choval. Ve středeční dohrávce 26. kola anglické Premier League dirigoval proti Southamptonu obranu Arsenalu a za svá záda nepustil ani jeden míč. Naopak Gunners se prosadili hned dvakrát a po vítězství 2:0 stále mohou pomýšlet na čtvrté místo zaručující předkolo příštího ročníku Ligy mistrů.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Radost Petra Čecha po vítězství Arsenalu nad Southamptonem.

Článek
Fotogalerie

Zkušený gólman Petr Čech je stálicí mezi tyčemi Arsenalu. Do středečního utkání anglické ligy proti Southamptonu dokonce nastoupil s kapitánskou páskou, protože stopera Laurenta Koscielnyho vyřadilo ze hry svalové zranění.

Po závěrečném hvizdu se společně se svými spoluhráči mohl radovat z důležitého zisku tří bodů, který zajistili svými trefami Sánchez a Giroud. „Tohle vítězství jsme nutně potřebovali, abychom udrželi naději (na čtvrté místo v lize). Pořád žijeme a máme šanci," pravil Čech na svých oficiálních stránkách.

Arsenalu momentálně patří páté místo s tříbodovou ztrátou na čtvrtý Manchester City. Na třetí Liverpool ztrácí čtyři body, Reds ale mají odehráno o zápas více.

„Jsem rád, že ty moje zákroky, a nakonec i čisté konto pomohly. V první půli to byla vyrovnaná bitva, ale když jsme pak po pauze dali první gól, zápas jsme kontrolovali a zaslouženě ho dovedli do vítězného konce. Arsenalu se v posledních letech v Southamptonu výsledkově nedařilo, tak jsme rádi, že jsme to otočili na správnou stranu," uvedl Čech.

Zlaté rukavice už nezíská

Rodák z Plzně podruhé v řadě neinkasoval a udržel už jedenácté čisté konto v této sezóně. Nicméně už nemůže získat ocenění Golden Glove (Zlaté rukavice), které se uděluje brankáři s nejvyšším počtem vychytaných nul v ročníku. Čech tuto anketu v minulosti už čtyřikrát opanoval, nyní ale ztrácí na dosud vedoucí duo Courtois-Lloris čtyři čistá konta, přičemž londýnskému celku zbývá odehrát tři duely.

Český gólman ale stále jeden primát vlastní. Proti Southamptonu si připsal už 189. nulu v Premier League. Žádný jiný strážce svatyně v nejvyšší fotbalové anglické lize neodchytal tolik střetnutí s čistým kontem. Druhý David James, který s aktivní kariérou skončil před více než dvěma lety, ztrácí v této statistice 20 nul.

Ve zbývajících utkáních nastoupí svěřenci Arsèna Wengera na hřišti Stoke, doma proti Sunderlandu a vše završí na půdě Evertonu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.