Hlavní obsah

Zklamání, ale ne tragédie, hodnotí umístění Arsenalu Čech. Chce vyhrát FA Cup

Londýn/Praha

Sezónu ukončil Arsenal vítězstvím, porazil Everton 3:1, jenže ve výsledku bere páté místo. To znamená, že po 19 letech bude chybět v Lize mistrů a zahraje si Evropskou ligu. „Zklamání to samozřejmě je, ale zase ne nějaká obrovská tragédie," svěřil se na svých internetových stránkách Petr Čech. Před Kanonýry navíc stojí ještě jedna výzva - finále FA Cupu. „Kdyby se nám podařilo vyhrát, bylo by to parádní zakončení. Mít na konci nějakou trofej nebo ne, to je velký rozdíl," dodal.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Petr Čech z Arsenalu tleská fanouškům za jejich podporu.

Článek

Čech dobře věděl, že Arsenal neměl před posledním kolem jistotu, že mu výhra zaručí vysněné čtvrté místo. Liverpool měl o bod víc a jelikož rovněž zvítězil, mohl slavit.

„Bylo nám všem jasné, že se to může stát, protože jsme neměli situaci ve svých rukou. Museli jsme doufat, ale ostatní si to uhráli a nám nezbývá, než situaci akceptovat," konstatoval realisticky gólman Arsenalu. „Alespoň jsme sezónu ukončili na vítězné vlně. A předvedli jsme velmi dobrý týmový výkon. Lehké to rozhodně nebylo, protože jsme hráli 75 minut o deseti," dodal.

Naděje na čtvrté místo žila skoro poločas, pak dal Liverpool gól a náskok už neztratil. „My i fanoušci jsme věděli, že se může stát, že nebudeme v Lize mistrů. Nebylo to o dnešním zápase," líčil Čech. Arsenal měl na konci sezóny skvělou fazónu, vyhrával, co se dalo.

„Teď na konci jsme udělali, co jsme mohli. Posledních pět zápasů jsme vyhráli. Můžeme litovat období v únoru a březnu, kdy se lámal chleba a my zbytečně poztráceli dost bodů," našel zásadní problém gólman a upozornil na další fakta. Letos jsme udělali 75 bodů a na top čtyřku to nestačilo. Vloni jsme byli druzí se 71 body. Nedá se nic dělat."

A tak se může Arsenal poprvé po dvaceti letech chystat na Evropskou ligu, na prestižní Champions League musí zapomenout. „Když se nám to stalo poprvé za dvacet let, tak to taková tragédie není. Občas se to nevyhne ani jiným týmům," nechal se slyšet Čech.

Evropská liga je podle něj také výzva. „Je třeba respektovat každou soutěž. Pořád je to evropský pohár, a když ho člověk vyhraje, stojí to za to. Já měl tu možnost Evropskou ligu vyhrát a moc si vážím, že tu medaili doma mám."

Reklama

Související témata: