Hlavní obsah

Uzbek má smůlu, Arsenal není na prodej ani za miliardu liber!

Uzbek Usmanov by byl nejspíš jiný grand. Problém je ovšem v tom, že mu ve fotbalovém Arsenalu patří jen třicet procent akcií a další mu americký většinový vlastník Kroenke prodat nechce. A to nejbohatší z ruských oligarchů nabídl, že za miliardu liber koupí celý klub. Mohl by si to dovolit, protože jeho současné jmění přesahuje jedenáct miliard. Jenže pár hodin po skončení Premier League hlavní akcionář Stan Kroenke pro londýnskou burzu cenných papírů opětovně potvrdil, že zůstává Arsenalu věrný a jeho akcie nejsou a nikdy nebudou na prodej.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Rozpačití hráči Arsenalu po boji s Evertonem. Ligu mistrů hrát nebudou. Vlevo Petr Čech.

Článek

Přitom se spekulovalo, že by právě letošní sezóna mohla Američana, který vedle Arsenalu vlastní i třeba Colorado Avalanche hrající NHL či basketbalisty Denver Nuggets, nahlodat. Zvláště, když Kanonýři skončili v tabulce až pátí a příští ročník Ligy mistrů si poprvé od sezóny 1997/98 nezahrají, takže ani s příjmy z ní plynoucí nemohou počítat.

Američan své akcie neprodá

„Byli jsme a zůstáváme věrným investorem klubu," vzkázal Kroenke, proto němuž se nyní obrátila nespokojenost a hněv fanoušků. Transparenty a skandováním to ostatně dávali v posledním duelu proti Evertonu najevo.

Samo sebou že by uvítali, kdyby se kormidla ujal Usmanov. Rus, který vydělal závratné jmění svými podíly v železářské společnosti Metallinvest i třeba čínském internetovém obchodu Alibaba, se totiž nechal opakovaně slyšet, že by nekoukal na peníze investované do nákupu nových hráčů, aby byl už konec čekání na titul, jež trvá třináct let.

Kroenke je v tomto směru opatrný, Wenger ostatně také. Neutrácí, nerozhazují, drží se při zdi, což se pochopitelně do výsledků a postavení Gunners promítá.

S Usmanovem by bylo lépe, jsou přesvědčeni příznivci Arsenalu, jimž jako příklad slouží další ruský finanční oligarcha Abramovič, jemuž patří Chelsea. Zvláště po právě skončené sezóně, v níž Blues získali další mistrovský titul.

Určitě i proto, že Abramovič angažoval nového trenéra a Ital Conte jeho tým k primátu dovedl.

Wenger bude nejspíš pokračovat

I Usmanov by o změně přemýšlel, i když by se Wengera po dvaceti letech oddaných služeb Arsenalu nezbavil.

„V klubu musí být zachována trenérská kontinuita, takže na Wengerovi by bylo, aby si vybral a připravil svého nástupce," oznámil Usmanov, jaká by byla jeho filosofie, kdyby se stal většinovým vlastníkem.

Američan Kroenke, jemuž v Arsenalu patří 67 procent akcií, se tím nejspíš inspiroval, neboť od nové sezóny zřizuje v klubu novou funkci sportovního manažera.

Zda je určena Wengerovi, nebo se jí francouzský kouč ujme až někdy v budoucnu, o tom se zatím na Ostrovech jen spekuluje. Daleko pravděpodobnější je druhá varianta.

Wenger bude ještě minimálně rok či dva pokračovat jako trenér, i když on sám ani po skončení Premier League na jasnou otázku jasnou odpověď nedal.

„Záleží mi na tomto klubu, a i kdybych ho jednoho dne opustil, budu ho milovat až do posledního dne svého života. Chci pro něho jen to dobré," mlžil po výhře nad Evertonem.

„Nerozumím tomu, co chcete ode mne slyšet. Moje situace není důležitá, takže mohu říct jen jedno - brzy bude vyřešená. Teď se ale připravujeme na sobotní finále FA Cupu," opakoval Wenger znovu jen to, co říká už od únorového debaklu v osmifinále Ligy mistrů s mnichovským Bayernem.

Reklama

Související témata: