Hlavní obsah

Čech před finále FA Cupu. Bývalému klubu chce v sobotu zkazit radost

Londýn/Praha

Gólman Petr Čech oslavil 20. května 35. narozeniny. Páté místo v Premier League s Arsenalem rozhodně nebylo dárkem, který by si přál. Mnohem lepší může dostat, a hodně k němu přispět, v sobotu. Arsenal vyzve od 18:30 ve Wembley čerstvého mistra Chelsea ve finále nejstarší fotbalové soutěže na světě - FA Cupu. Český gólman ho zvedl nad hlavu už čtyřikrát, pokaždé, když stál v brance Chelsea. Tentokrát chce svému bývalému klubu zkazit radost a pátou trofej hodlá vybojovat v dresu městského rivala.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Brankář Arsenalu Petr Čech. Bude zářit spokojeností i po sobotním finále FA Cupu?

Článek

„Kdyby se nám podařilo finále vyhrát, bylo by to parádní zakončení sezóny. Mít na konci nějakou trofej nebo ne, to je velký rozdíl," uvedl Čech pro vybraná česká média. „Když se ve finále utkají dva silné týmy, tak je to vždycky padesát na padesát. Naše šance jsou stejné jako šance Chelsea. Rozhodující při takovém utkání je, jak zápas komu sedne. Já věřím, že lépe sedne nám. V Premier League jsme v jednom utkání Chelsea porazili, druhé jsme prohráli, ale podle mne tohle finále bude vyrovnané. Vyhraje ten, kdo ho zvládne lépe," dodal.

Fakt, že hraje proti Chelsea, v níž působil skoro jedenáct let, už nijak zvlášť neprožívá. „V Arsenalu jsem druhou sezónu, už jsem se naučil, jak se na zápasy s Chelsea připravit. Vzájemné duely pro mne budou vždycky speciální, ale mnohem víc pro mne v tuto chvíli znamená, že se jedná o moje páté finále FA Cupu. Fakt, že v něm budu stát proti Chelsea, je taková perlička navíc. Její dres jsem oblékal přes deset let a čtyři finále FA Cupu s ní vyhrál. Doufám, že se povede i to páté, i když budu hrát proti ní," konstatoval Čech.

V příští sezóně s Wengerem, nebo bez něho?

Finále FA Cupu, se hraje ve Wembley, takže to je podle českého gólmana velice speciální událost. „Vždycky se na takový zápas těším," dodal.

Zda v nové sezóně povede tým i nadále Arsene Wenger, Čech netuší. Vedení Arsenalu by mělo říct verdikt až po finále. V každém případě skutečnost, že Arsenal se po dvaceti letech neprobojoval do Ligy mistrů, berou všichni jako zklamání. Návrat do ní a boj o anglický titul budou hlavním úkolem příští sezóny. K podcenění Evropské ligy, což některé anglické kluby dělávají, však podle Čecha nehrozí.

„Je třeba respektovat každou soutěž. Pořád je to evropský pohár, a když ho člověk vyhraje, stojí to za to. Já měl tu možnost Evropskou ligu vyhrát v roce 2013 s Chelsea, a moc si vážím, že tu medaili doma mám," řekl Petr Čech.

Reklama

Související témata: