Hlavní obsah

Lukaku za miliardy? Férová cena, říká bývalá hvězda. A Mourinho má v plánu získat další eso

Londýn

První tréninkové minuty si připsal Romelu Lukaku v Los Angeles s novými spoluhráči z Manchesteru United. Neutichají přitom debaty o jeho ceně (75 miliónů liber - 2,2 miliardy korun), kouč José Mourinho ovšem má jasno. S přestupy se ještě nekončí. Do kádru má přijít další superdrahá posila zvučného jména - Eric Dier. Výkonný místopředseda United Ed Woodward dostal podle britských médií zřetelný úkol. Předložit Tottenhamu nabídku, kterou za záložníka anglické fotbalové reprezentace neodmítne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První trénink Romela Lukakua v Manchesteru UnitedVideo: sntv

 
Článek

Na Ostrovech ještě zdaleka neusnuly debaty o ceně Lukakua. Ten byl kdysi prodán za 28 miliónů liber z Chelsea - tehdy vedené Mourinhem - do Evertonu. Tentýž portugalský kouč jej teď kupuje podstatně dráž. Liverpoolský klub tak na transakcích s tímto hráčem vydělal 47 miliónů liber.

„Je to prostě dvacetigólový hráč, možná bude ještě úspěšnější v lepším týmu s lepší podporou. Pětasedmdesát miliónů liber se zdá být docela férovou cenou za někoho s takovými schopnostmi a věkem," hodnotí pro britská média cenu čtyřiadvacetiletého belgického útočníka kdysi hvězdný Phil Neville, který ve své kariéře hrával za Everton i United. Věří, že Lukaku na Old Trafford ukáže svůj potenciál.

Jako stvořený

Belgičan je druhým nejdražším hráčem v historii slavného klubu. Víc stál jen francouzský záložník Paul Pogba, který loni přišel z Juventusu za 105 miliónů eur (2,8 miliardy korun), což z něj dělá nejdražšího fotbalistu všech dob.

Lukaku s Manchesterem podepsal smlouvu na pět let. Může dát zapomenout na Ibrahimovice, jehož angažmá v United skončilo. „Romelu je pro Manchester jako stvořený," říká Mourinho na adresu 190 centimetrů vysokého útočníka. Ten strávil v Evertonu čtyři sezóny. V minulém ročníku dal ve 37 zápasech 25 gólů a byl druhým nejlepším střelcem Premier League, jen Harry Kane z Tottenhamu nastřílel více branek - 29.

Už se nemůže dočkat

Po sezóně Lukaku odmítl s liverpoolským celkem prodloužit smlouvu. Vymění si místo s Waynem Rooneym, který se po 13 letech v Manchesteru vrátil do svého mateřského klubu. „Nemohl jsem odmítnout. Už se nemohu dočkat, až vyběhnu na Old Trafford před 75 000 fanoušky," říká Lukaku, o kterého měly zájem i Chelsea a Bayern.

Nemusí být poslední posilou United. Woodward má v nejbližší době předložit Tottenhamu nabídku na 60 miliónů liber, což má zlomit odpor ohledně uvolnění Diera. Manchester  původně chtěl dát jen 40 miliónů, Tottenham byl přesvědčen, že středopolaře udrží.

Situace ale podle všeho dostává nové obrysy. Aktivita United zesiluje. Ovšem i pro případ, že to nevyjde, má Mourinho už vyhlédnutou další hvězdu na post defenzivního záložníka - Juliana Weigla z Dortmundu.

Reklama

Související témata: