Hlavní obsah

Ze Slavie do Liverpoolu. Pro podpisy za Gerrardem chodit nebudu, směje se český talent

Liverpool/Praha

Připadá si jako v pohádce. Jenže tady se sen proměnil ve skutečnost. Gólman Vítězslav Jaroš podepsal tříletou smlouvu v anglickém Liverpoolu, kde je připravený porvat se pro začátek o místo gólmana v týmu do 18 let. „Je to prostě paráda. Je to nejlepší dárek, jaký jsem mohl dostat k narozeninám," usmívá se brankář. Šestnácté narozeniny oslavil v neděli.

Foto: Slavia.cz

Gólman Vítězslav Jaroš dostal k šestnáctým narozeninám nádherný dárek, podepsal smlouvu se slavným FC Liverpool.

Článek

V Česku chytal za Slavii, když se ale od svého hráčského agenta Viktora Koláře ze společnosti Sport Invest dozvěděl o zájmu Liverpoolu, zatočila se mu štěstím hlava. „Hned jsem měl jasno. Dostat se do ciziny a obzvláště do Anglie, to byl můj sen. A mého táty taky," usmívá se mladý gólman.

V kontaktu se slavným anglickým klubem byl už delší čas, ale smlouvu mohl podepsat až v době, kdy dovršil šestnáct let. Do Anglie jezdil na stáže a oťukával si tamní prostředí. Bydlel přitom v anglické rodině, piloval řeč a zvykal si na cizinu, aby teď, když byl přestup dotažený podpisem smlouvy, byl přechod co nejjednodušší.

„Přemýšlel jsem o tom, zda nevzít s sebou do Anglie i tátu. Ale na to je čas, teď musím hlavně makat na tom, abych se prosadil v osmnáctce. Kvůli tomu jsem tady," má vše srovnané v hlavě.

Gerrarda znal z televize, teď ho uvidí každý den

Přitom z přestupu do Liverpoolu se mu mohla zákonitě zatočit hlava. O takovém klubu sní kluci na celém světě. A když vás má trénovat Steven Gerrard, legenda Reds, to je pak všechno ještě o level výš. „Když jsem ho viděl poprvé, byl jsem v jiném světě. Znal jsem ho z televize a teď ho budu vídat každý den," září mladý gólman už jen při pomyšlení na svého trenéra.

Několikrát měl možnost vidět ho přímo v akci, když se zapojil do tréninku, tak si proti němu dokonce zachytal. „Když jsem ho viděl na hřišti, třeba se starou gardou, tak byl pořád nejlepší. A když hrál s námi na tréninku, taky mi už nějaký gól dal," usmívá se.

Jen co se mezi kamarády v Čechách rozkřiklo, kdo ho bude trénovat, zaznamenal celou řadu žádostí o autogram, o fotku. „Zájem byl obrovský, autogram chtělo hodně lidí, ale to asi nepůjde, kvůli tomu tady nejsem," pokračuje v odlehčeném tónu.

Dobře ví, že je v klubu nováčkem a čeká ho náročná cesta, aby se prosadil. Určitě ale tajně sní o tom, že si jednou zachytá na slavném Anfieldu nejvyšší anglickou soutěž. „Ten stadión je parádní a budí respekt, už když jen jedete okolo," říká uznale. A že by si na něm jednou zachytal nejvyšší anglickou soutěž? „K tomu je ještě dlouhá cesta, ale to by bylo jako sen," vykládá.

Šmicer, Berger a Baroš? Pořád si je tu pamatují

Před odchodem z Edenu prý ani nestihl prohodit pár slov se slávistickou legendou Vladimírem Šmicrem, jenž s LFC vyhrál Ligu mistrů. „Bohužel jsem s ním nemluvil, ale samozřejmě si tu všichni na Šmicra, Bergra i Baroše pamatují," líčí. Dobře ví, že bude těžké se i jen přiblížit se úspěchům, kterých české trio na Anfiledu dosáhlo.

Na život v Anglii si prý zvyká bez problémů, těžší byl snad jen první týden. S jednou zvláštností ale na Ostrovech přece jenom setkal. Týká se rodiny, v níž nyní žije. „Táta v té rodině fandí konkurenčnímu Evertonu, tak ze začátku trošku rýpal," směje se. „Jinak se tam ale fandí Liverpoolu," dodává.

Oporou mu před přestupem i nyní je legendární český gólman Luděk Mikloško, jenž dlouhá léta působil v londýnském West Hamu a nyní spolupracuje s agenturou Sport Invest, která za přestupem stojí. „Radí mi pořád," neskrývá mladý gólman, že dychtivě poslouchá, když mu Mikloško promlouvá do duše. „Říkal, že býval někdy po tréninku úplně vyřízený, ale navenek byl pořád v pohodě. Takže mi říkal, že to bude náročné, ale nesmím se vzdát," prozradil Jaroš.

Času na rozkoukání měl při stážích dost, teď ho čeká ještě více než měsíc přípravy, aby se prosadil v Gerrardově týmu na pozici brankářské jedničky. A on je připravený se o ní poprat, tohle je šance jako hrom.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články