Hlavní obsah

Je to jako sen, ale na Premier League netlačím, přiznal Matějů

Praha

V Plzni seděl na lavičce náhradníků, o EURO hráčů do 21 let přišel kvůli zranění. A najednou bomba! Jednadvacetiletého pravého obránce Aleše Matějů koupil nováček Premier League Brighton & Hove Albion FC, jak zní celý název klubu. „Jednání nebyla jednoduchá, ale velice korektní. Myslím si, že spokojení jsou všichni,“ řekl pro Sport.cz a Právo David Nehoda z agentury Nehoda Sport, která hráče zastupuje. Plzeň by měla za mladíka dostat 70 miliónů korun.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Aleš Matějů (vlevo) v utkání kvalifikace o postup na ME fotbalistů do 21 let s Moldavskem. Vpravo je Dan Spataru.

Článek

Aleši, napadlo vás, že byste ještě v létě přestoupil do Premier League?

Něco takového mě na začátku sezóny vůbec nenapadlo. Je to jako sen. Zatím nejvyšší meta, které jsem dosáhl.

Co jste říkal prvním kontaktům s Brightonem. Nebral jste jejich zájem jen jako snahu rychle někoho koupit?

Bylo to pro mne opravdu velké překvapení a udělalo mi obrovskou radost, když jsem se dozvěděl, že mě chce Brighton. Bavil jsem se o tom pak i s generálním manažerem klubu Paulem Barberem a koučem Chrisem Hughtonem. Je vidět, jak to mají všechno propracované, dobře věděli, že jsem poslední dobou v Plzni nehrál, ale říkali mi, že vědí, jak to ve fotbale chodí, a že by na mě kvůli tomu nezanevřeli. Vědí o mně dlouho, nebylo to ve stylu, že potřebují rychle někoho potřebujeme na pravého beka, tak vezmou třeba Matějů.

Změnil vám přestup život?

Samozřejmě ty první pocity byly takové, že se mi všechno otočilo, ale teď už přemýšlím jinak a chci se hlavně zabydlet. Až třeba když budu jezdit na zápasy, si řeknu, že je to vážně bomba. Ale ta možnost je třeba už teď na Manchester City... Je to prostě jiné než jet do Jihlavy. Nechci nikoho urazit, tohle musí každý pochopit.

Po zranění, které vás připravilo o EURO 21, už jste v pořádku?

Jsem už v pohodě, už v Plzni jsem byl. Teď do toho šlapu, jsem v plné síle, ale je třeba ještě zvyšovat dávky v posilovně. Jak tak koukám, co tu zvedají ti kluci, to je třeba dohnat.

Jaké jsou první dojmy z Brightonu?

Jsem v Brightonu od minulého pondělí a podmínky, které tu jsou pro trénink a obecně pro fotbal jsou skvělé. Dělají to tady přece jen zajímavěji než u nás, a to nechci vážně nikoho urazit. Je pravda, že třeba v Plzni všechno fungovalo na výborné úrovni, ale tohle je ještě o level výš. V tréninkovém centru je všechno nové, nevidíte nic starého. Říkají, že patří k pěti nejlepším centrům v Premier League. Je obrovské, opravdu skvělé zázemí. Udělalo na mne velký dojem, dost jsem koukal. Teď se rozkoukávám a snažím se do týmu zapadnout. Ale zatím vše zvládám dobře.

Máte za sebou pár tréninků. Jsou hodně tvrdé?

Zatím se s tím sžívám, je to jízda, nikdo tu nikomu nedá ani metr. Ale vůbec nelze nemluvit o žádné zákeřnosti. Zkrátka žádné lámání nohou, všechno v rámci fotbalovosti. Je tady super parta, opravdový tým, to se mi strašně líbí, stejně i to, jak mi kluci se vším chtějí pomoct.

I Jiří Skalák...

Samozřejmě. Vždycky je dobré, když přijdete do klubu, kde je váš krajan, který v něm má dobrou pozici.

Na pravém kraji obrany Brightonu nastupuje Bruno Saltor, ikona týmu, kapitán. Nebere vás jako konkurenci?

Musím říct, že je to obrovský sympaťák, pro mne to je vedle něj skvělá škola. A taky vůbec nevypadá na šestatřicet let, podle figury bych mu hádal spíš dvacet.

Dá se už nyní říct, jaká je vaše pozice v týmu?

Zatím je brzy, sám nevím, jaký má se mnou trenér plán. Ale potřebuju ve svých jednadvaceti letech hlavně hrát. I kdybych teď šel třeba na hostování, Premier League mi neuteče, neměl bych to vůbec nikomu za zlé. Všichni víme, že to tady bude složité. Já se chci hlavně ukázat na tréninku, a když se to povede, bude to pecka. Bral bych, když mne třeba posadí na lavičku a budu dělat dvojku Brunovi, takže je šance zasáhnout občas do zápasu. V Anglii se kromě ligy hrají ještě dva poháry a jsou velice prestižní, takže zápasů je opravdu hodně. Ale tyhle úvahy nechám až podle toho, co ukážou další týdny.

Co říkáte možnosti už v sobotu hrát proti Manchesteru City...

O tom sní každý mladý fotbalista a málokomu se to povede. U mě je na to ještě brzy něco takového říkat, ale je to blízko.

Problémem českých hráčů bývá jazyková bariéra. Jak jste na tom s angličtinou?

Něco umím, ale je těžké rodilým Britům rozumět, tak jsem jim hned na začátku řekl, jestli by na mě mohli mluvit pomaleji. Když se baví mezi sebou, obtížně to chytám, ale na mě mluví pomaleji a líp vyslovují, takže se to dá zvládat dobře. Člověk se rychle zapojí a pochytí smysl řeči. Pilovat angličtinu ale musím.

Už jste viděl město?

Je to tu krásné, není tu taková zima, neprší, svítí sluníčko, jsem u moře. Brighton je jedno z nejhezčích měst v Anglii. Těším se tu na každý nový den, i na to být s týmem. Zvyká se tu dobře.

Brighton není klasický nováček, jeho zázemí je bohaté, stejně tak ekonomické možnosti. Všiml jste si toho?

Okamžitě. Byli jsme se podívat na stadiónu, fakt nádhera, obrovský stadión. K tomu to tréninkové centrum, i filozofie klubu podle toho, když se bavíte s lidmi, je na skvělé úrovni. Zažil jsem něco podobného už v Plzni, i tam byly podobné vymoženosti, regenerace na výborné úrovni. Jsem rád, že jsem tím už prošel."

Bydlíte na hotelu. Už hledáte byt?

Na hotelu ještě nějaký čas budu, ale už se dívám po bytu, chci to dotáhnout co nejdřív. Člověk si musí nejdřív urovnat osobní život, aby se mohl na sto procent věnovat fotbalu a měl na něj klid. I pro nás s přítelkyní to bude nové, protože jsme takhle spolu ještě nebydleli. Bude to dobré pro nás oba, i ona bude poznávat nový svět, zdokonalovat se v angličtině. Až budeme starší, budeme třeba vzpomínat, jak jsme začínali. (smích)

Reklama

Související témata: