Hlavní obsah

Arsenal - Chelsea 1:1, penalty 4:1Čech penalty nechytá, přesto po rozstřelu slaví s Kanonýry další trofej

Londýn
Aktualizováno

Fotbalisté Arsenalu s Petrem Čechem v brance porazili v anglickém Superpoháru Chelsea 4:1 na penalty. V normální hrací době skončil zápas 1:1. Český gólman ještě nikdy v dresu Kanonýrů penaltu nechytil - a platí to i dál. V rozstřelu však zklamali dva střelci Chelsea, brankář Courtois a hned po něm i Morata branku minuli, zatímco kvartero jejich protihráčů se ani jednou nemýlilo. Arsenal se tedy získal Community Shield.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Petr Čech s trofejí pro vítěze Community Shield.

Článek
Fotogalerie

Oba týmy na sebe v poslední době narážejí často. Arsenal se s Chelsea ve Wembley utkal ve finále FA Cupu 27. května - a vyhrál 2:1. V letní přípravě zase se stejným soupeřem prohrál v Číně 0:3.

Superpohár však znovu patří Kanonýrům. Čech získal tuto trofej počtvrté, v letech 2005 a 2009 ji vyhrál právě s Chelsa, před dvěma lety pak s Arsenalem.

"Člověk během přípravy jen trénuje, hraje zápasy, ale všechno stejně směřuje k tomu, až všechno vypukne naostro. Duelem Community Shield sezóna pomalu startuje, o víkendu už v Anglii začínají nižší soutěže a za týden se přidá i Premier League. Hodně se těším do Wembley, což je moje oblíbené místo. Žádné finále jsem tam ještě neprohrál," avizoval Petr Čech.

A jeho bilance platí dál! Arsenal získal tradiční trofej popatnácté v klubové historii, z toho potřetí za poslední čtyři roky, a dotáhl se na FC Liverpool. Rekordním 21násobným držitelem trofeje je Manchester United.

Penalty podle systému ABBA

Po bezbrankovém poločase Blues udeřili hned v 46. minutě. Moses sám před Čechem snadno otevřel skóre. V 80. minutě Pedro fauloval zezadu pronikajícího Elnenyho a rozhodčí mu ukázal červenou kartu. Arsenal přesilovku hned chvíli poté využil. Xhaka posadil míč na hlavu Kolašinace a ten vyrovnal.

Duel tak zamířil do rozstřelu, který se hrál novým systémem ABBA, kdy se týmy nestřídají tradičně po jedné penaltě, ale místo toho jsou po prvním pokusu na řadě hned dva exekutoři soupeře. Na úvodní trefu Garyho Cahilla odpověděl Arsenal zásahy Thea Walcotta a Nacha Monreala.

K druhé penaltě Chelsea se překvapivě postavil brankář Thibaut Courtois. Belgický gólman, který v roce 2014 v londýnském klubu nahradil právě Čecha, poslal míč nad. Když jeho spoluhráč Álvaro Morata trefil vzápětí tyč, zpečetili vítězství Arsenalu Alex Oxlade-Chamberlain s Olivierem Giroudem.

Trofej převzal s kapitánskou páskou právě Petr Čech.

Anglický fotbalový Superpohár ve Wembley:
Arsenal - Chelsea 1:1 (0:0), penalty 4:1
Branky: 82. Kolašinac - 46. Moses. ČK: 80. Pedro (Chelsea).

Reklama