Hlavní obsah

Vydra v Derby válí! Doma relaxuje, na zahradě pozoruje srnky

Praha

Pětadvacetiletý útočník Matěj Vydra má formu! V šesti zápasech anglické Championship, druhé nejvyšší tamní fotbalové soutěži, už dal čtyři góly a je nejlepším střelcem mužstva. Bydlí v domku na okraji Derby a relaxuje při pohledu z okna, na zahradu mu denně chodí stádo srnek. Zatímco v Anglii jej opěvují, z domova marně čeká na pozvánku do reprezentace...

Foto: Sport.cz

Matěj Vydra (vpravo) se svým hráčským agentem Ondrejem Chovancem.

Článek
Fotogalerie

Přitom v létě to rozhodně nevypadalo na oslnivý start do sezóny. „V přípravném období jsem byl dvakrát zraněný, ale stihl jsem se dát do pořádku. Samozřejmě je fajn, že mi to tam teď padá. Dal jsem čtyři góly v Championship, jeden v Ligovém poháru a k tomu mám jednu asistenci. Odehrál jsem celkem sedm soutěžních zápasů. To je slušná bilance, ale jsme na začátku a sezóna je strašně dlouhá, Championship má šestačtyřicet kol, takže tohle ještě není úplné měřítko," nepodléhá český útočník euforii.

Přiznává, že hodně mu pomáhá spolupráce s kondičním trenérem tenisty Radka Štěpánka Markem Všetíčkem, a také rady legendy Pavla Nedvěda, s nímž se potkal v USA. A také souznění s koučem Garym Rowettem. Našel mu ideální místo v sestavě...

„Hraji pod hrotem, tady mi to sedí nejvíc. Tohle vidí i trenér a snaží se najít co nejlepší složení ofenzívy. S občasnými zaváháními to klape. Doufám, že vítězství budou přibývat. Bavili jsme se s trenérem o tom, co ode mne chce, a on se snaží maximálně využít mých předností na tomto postu. Mám tady větší volnost, mohu si sbíhat pro míče víc do hloubky hřiště, rozehrávat je, nabíhat si na ty, které sklepne náš hrotový útočník, bývalý anglický reprezentant David Nugent a dostávám se i do zakončení. Pro mne je důležité, že od kouče cítím velkou důvěru," řekl Vydra v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Championship je hodně o síle

Derby County je tradiční anglický klub, který má ambice vrátit se do Premier League. „Každý rok má tyhle ambice. Bohužel se to zatím nedaří. Chybí nám větší vyrovnanost  výkonů. Potřebujeme udělat vítěznou sérii, abychom se dostali nahoru. Potřebujeme si i zlepšit renomé v tom, aby soupeři věděli, že moc neztrácíme a měli k nám větší respekt. Mužstvo ale rozhodně nemáme špatné," hledal Vydra důvody, proč se slavný tým zatím mezi elitu nevrátil.

Druhou nejvyšší anglickou soutěž hraje čtyřiadvacet týmů, to znamená šestačtyřicet zápasů... „Nejtěžší je udržet v soutěži takovou výkonnost, abyste se pohybovali stále na té hranici přímého postupu nebo play off. V tak dlouhé a náročné sezóně je to hodně složité, a málokterý tým se po celou dobu udrží nahoře. Každý někde něco poztrácí. Co je vám platné, když v lednu vedete ligu a v dubnu jste desátí," konstatoval.

A hned přidal, jako tradiční aktér bojů o postup do Premier League v barvách Watfordu, Readingu či nyní Derby, další poznatky, co je k návratu mezi elitu třeba: „Pochopitelně nejpodstatnější je, být v horních patrech tabulky v závěru soutěže, kdy se rozhoduje. Championship je hodně vyrovnaná, minimálně dvacet týmů může hrát o postup. I když se to třeba nezdá, ale na konci zjistíte, že chyběl třeba jeden bod, takže každý je důležitý a nelze si po porážce říct, že se nic neděje, protože máme ještě osmatřicet kol. Ono to zní trochu jako fráze, ale i v tak dlouhé soutěži potřebujete kus štěstí, abyste vyhráli vyrovnané zápasy a přivezli třeba body, s nimiž se tolik nepočítalo. Tady ale hrají na vítězství všichni."

Matěj Vydra
Narozen: 1. 5. 1992
Profesionální hráčská kariéra: 2008/10 Vysočina Jihlava, 2010 Baník Ostrava, 2010/15 Udinese Calcio (hostování 2011/12 FC Bruggy, 2012/13 Watford, 2013/14 West Bromwich Albion, 2014/15 Watford, 2015/16 Reading), 2016/dosud Derby County.
V roce 2010 přestoupil z Jihlavy do Baníku, a ještě v témže roce do Udine, v roce 2015 přestoupil z Udine do Watfordu, v roce 2016 pak z Watfordu do Derby County.
Zápasy/góly v nejvyšších ligových soutěžích: Česko 41/9, Itálie 2/0, Belgie 1/0, Anglie 23/3,
Reprezentace do 21 let 4 zápasy/0 gólů
Reprezentace A 20 zápasů/5 gólů

Potvrzuje i slova mnoha odborníků, že Championship je v mnoha ohledech těžší než slavná Premier League. „Těch důvodů je několik. Soutěž má šestačtyřicet kol, k tomu si připočtěte dva anglické poháry. Samozřejmě v nich nemusíte dojít daleko, ale pořád je to obrovská porce zápasů. A na závěr baráž o postup do Premier League, takže se můžete dostat na hranici šedesáti soutěžních utkání za nějakých deset měsíců. V Premier League hraje většina týmů stylem sobota - sobota, jen ty nejlepší působí v evropských pohárech. A k tomu ty domácí. Championship se hraje stále sobota - úterý - sobota. Je tudíž i fyzicky náročnější a někdy víc silová než fotbalová. Pochopitelně rozdílná je i hráčská kvalita," vypočítal Vydra.

Rád by šel výš, ale nespěchá

Netají se přáním, postoupit výš, tedy do Premier League, kterou už si zahrál v týmu West Bromwich Albion. Ale nikam nespěchá, rád by oslavil postup s Derby County, kde se cítí velmi dobře. „Když postoupím s Derby, bude to fajn. Jsem tu moc spokojený. Pokud by se nepostoupilo, samozřejmě jako každý mám nejvyšší ambice a chtěl bych se posunout výš, pokud na to budu mít. Championship je hodně sledovaná i skauty a manažery klubů z Premier League, takže prakticky v každém utkání vás někdo vidí, a záleží jen na hráči, v jakém světle se ukáže. Samozřejmě u útočníka hrají důležitou roli i gólové statistiky," vysvětlil.

V Derby je spokojený i mimo stadión. Dvousettisícové městečku na severu Anglie má své osobité kouzlo. „Hodně tu sice prší, ale to je asi jediné, co mi trochu vadí, i když v Anglii už žiju pět let. Jinak je to opravdu příjemné město. Nejsem procházkový typ, ale na poměrně malém prostoru tu najdu všechno, co potřebuji. Když si nevařím, je kam zajít se dobře najíst a mohu střídat i kuchyně. Momentálně jsem tu sám. Nejsem náročný, mně stačí málo," vyprávěl.

Letos se také v rámci města přestěhoval. „Mám nový domek, který mi klub nabídl po jednom našem trenérovi, který odešel. Od tréninkového centra to mám jen pět minut, ale jsem v přírodě. Balzám na nervy. Dokonce mi chodí srnky na zahradu, ne jedna, ale celé stádo. Když za mnou přijedou známí, rodina, můj hráčský agent Ondra Chovanec, nebo Marek Všetíček a vidí to nádherné stádečko, jsou u vytržení a fotí si je. Pro mne už to není tak mimořádné. Znám se s nimi osobně," smál se.

Léta to v Anglii táhli s Danielem Pudilem, než je fotbalový osud rozdělil. Vydra je v Derby, Pudil v Sheffieldu Wednesday. Staré přátelství ale zůstalo pevné. „Pravidelně si telefonujeme a vídáme se také poměrně často. Dan to ke mně má nějakých čtyřicet mil, slabou hodinku autem. Nedávno u mne byl i s rodinou. Pořád jsme velcí kamarádi," zdůraznil.

Reprezentace ho opomíjí, ale nezatrpkl

Když přijde řeč na reprezentaci, zvážní. I když má národní mužstvo nedostatek kvalitních útočníků, na Vydru jako by manažer Jaromír Šeterle a kouč Karel Jarolím zapomněli, nebo je na černé listině...

„Mrzí mě to, ale s tím nic neudělám. Nominace je věcí trenéra, ten za ní má zodpovědnost. Podle mne je problém v jedné osobě, která mě v reprezentaci nechce. Táhne se to od mistrovství Evropy jednadvacítek, které se před dvěma roky hrálo v Česku. Moc jsem chtěl tehdy hrát, ale klub mě nepustil. To jsem byl ve Watfordu. Manažer reprezentace tehdy řekl, že to s Watfordem vyřeší a ten mě pustí. Jak to nakonec dopadlo, všichni vědí. Vedení klubu řeklo rezolutní ne," popsal víc než dva roky starý příběh.

Druhá strana ale tvrdila, že on sám na šampionát je nechtěl... „To není pravda! Opravdu jsem za to nemohl, bohužel, tohle mi bylo podsouváno. A vidím to i jako důvod, proč mě teď nikdo do reprezentace nezve. Tehdy jsem chtěl hrát i kvůli trenérům Pešicemu a Dovalilovi, kteří jednadvacítku vedli. Na druhou stranu to pomohlo Janu Klimentovi, který se do nominace dostal místo mě, po šampionátu přestoupil do zahraničí a teď je i v reprezentačním áčku," konstatoval Vydra.

Na reprezentaci ale nezanevřel. „To v žádném případě! Hrát za národní mužstvo je čest a přání každého fotbalisty. Jestli ovšem budu či nebudu nominován ovlivnit můžu jen tím, že pravidelně hraji a jsem vidět. V minulém roce jsem při změnách trenérů v klubu z nároďáku vypadl, protože jsem nehrál. To mi přišlo logické, kdo nehraje v klubu by v národním týmu být neměl. Ať hrají nejlepší. Od té doby s nikým z realizačního týmu v kontaktu nejsem. Nikdo nezavolá ani nenapíše, ale nevím, jak to mají ostatní kluci, třeba to tak je normální. Dřív se ale trenéři Bílek, Pešice nebo lidé z týmu kouče Vrby čas od času ozvali. Snažím se teď připravit na každé ligové utkání a pomoci svému klubu. Do reprezentace se ale necpu za každou cenu, zářijovou pauzu jsem využil k tvrdému tréninku v klubu. Nominaci nechám na trenérech," pravil Matěj Vydra přesvědčivě.

Reklama

Související témata: