Hlavní obsah

Za sedm let v Chelsea si ani neškrtnul! Ničeho nelituji, tvrdí gólman, co chytal i v Budějovicích

Londýn/Praha

Chorvatský gólman Matej Delač je světový unikát. Radost z toho ale nemá. To, co jemu, se totiž jen tak nějakému fotbalistovi nepovede. Od roku 2010 je hráčem londýnské Chelsea, nikdo ze současného kádru není v Blues delší dobu, ale za zmíněné období za klub ze Stamford Bridge neodehrál jediný soutěžní zápas. V přípravě šanci dostal, ale tím to haslo.

Foto: Petr Hornik, Právo

Brankář Matej Delač odchytal za Dynamo České Budějovice i zápas Tipsport ligy, na snímku je s obráncem Tomášem Řepkou.

Článek

Do Chelsea se Delač stěhoval v roce 2010 z chorvatského Interu Zaprešič, splnil si sen a v tu chvíli netušil, jakým směrem se začne jeho kariéra ubírat. Když pak odešel na první hostování do nizozemského Vitesse Arnhem, určitě to nebral jako potupu. Věřil, že jeho šance ve velké konkurenci v klubu, přijde. Jenže to se nestalo.

Jedno hostování střídalo druhé. Delač se objevil mimo jiné také v Dynamu České Budějovice, kam přícházel s pověstí jednoho z největších brankářských talentů v Evropě. Jenže se moc neukázal, odchytal jeden ligový zápas a čtyři v poháru. Celkem dostal deset gólů, třikrát udržel čisté konto.

V sezóně 2016/17 pak zakulatil Chorvat v barvách belgického Mouscronu počet hostování na deset. Na Stamford Bridge však pořád ani ťuk a teď to vypadá, že ohledně mistrovských startů v barvách Blues zůstane navždy na nule.

„Čas, kdy budu muset z Chelsea odejít, brzy přijde," přiznal hráč pro list Sport. „Hodně lidí se mě ptá, zda lituji rozhodnutí do Chelsea jít, zda jsem neměl zvolit cestu přes nějaký menší klub. Ale já žádnou lítost necítím," nechal se slyšet pětadvacetiletý brankář.

Kde brankář Matej Delač hostoval
2010-11: Vitesse Arnhem
2011-12: Dynamo České Budějovice
2012-13: Vitoria Guimaraes
2012-13: Vitoria Guimaraes II
2013: Inter Zaprešič
2013: Vojvodina
2014: Sarajevo
2014-15: Arles-Avignon
2015-16: Sarajevo
2016-17: Mouscron

„Samozřejmě může být vaše kariéra vždycky lepší, ale ta moje ještě nekončí. Prošel jsem hodně klubů, poznal spoustu trenérů i hráčů, sbíral jsem zkušenosti. A myslím, že problém nebyl v kvalitě mých výkonů. Chelsea mi věřila a několikrát se mnou prodloužila smlouvu. Problém byl jediný a tím bylo pracovní povolení," domnívá se.

Reklama

Související témata: