Hlavní obsah

West Ham - Chelsea 1:0Londýnské derby skončilo senzační porážkou Chelsea. Obhajoba titulu se zase vzdálila

Londýn/Praha
Aktualizováno

Londýnské fotbalové derby skončilo senzační porážkou Chelsea 0:1 na hřišti předposledního West Hamu, která ukončila sedmizápasovou neporazitelnost Blues v Premier League Na třetím místě tabulky tak obhájce titulu ztrácí už 11 bodů na vedoucí Manchester City, který má zápas k dobru.

Foto: David Klein, Reuters

Kouč Chelsea Antonio Conte během porážky v derby od West Hamu.

Článek

Duel rozhodl už v 6. minutě rakouský záložník Marko Arnautovic premiérovým gólem v dresu West Hamu po letním přestupu ze Stoke. Po narážečce si připravil míč na silnější levačku a střelou k tyči nedal brankáři Courtoisovi šanci.

Pak už měla šance hlavně Chelsea, ale Kanté se Zappacostou neuspěli a šest minut před koncem zahodil slibnou příležitost i Morata. West Ham tak ukončil osmizápasové čekání na výhru a na čtvrtý pokus vyhrál pod novým trenérem Davidem Moyesem.

Tottenham ukončil čtyřzápasové čekání na výhru v lize kanonádou 5:1 proti Stoke. Stal se tak prvním týmem v historii Premier League, který dokázal čtyři zápasy po sobě se stejným soupeřem vyhrát rozdílem alespoň čtyř branek. Předchozí tři duely vyhrál 4:0.

Dvěma góly se na výhře podílel Harry Kane, který si tak polepšil na 12 gólů v sezóně a na prvním místě tabulky střelců se dotáhl na Mohameda Salaha z Liverpoolu. Kane zároveň pokořil hranici 90 gólů v anglické nejvyšší soutěži, na což potřeboval jen 131 zápasů. Rychleji to zvládl pouze Alan Shearer (113).

Bony rozhodl

Jubileum slavil také záložník Christian Eriksen, který zaznamenal 100. gól v kariéře. Za Tottenham dal 47 gólů, dalších 32 přidal v Ajaxu a 21 za dánskou reprezentaci.

Dosud poslední Swansea ukončila sedmizápasové čekání na výhru a doma porazila 1:0 West Bromwich. Dostala se tak ze dna tabulky. O jediný gól se postaral bývalý hráč pražské Sparty Wilfried Bony, který se trefil ve druhém utkání po sobě. To se mu v anglické lize povedlo poprvé za poslední tři roky.

Na poslední místo spadli hráči Crystalu Palace, kteří remizovali 2:2 s Bournemouthem, když v nastaveném čase neproměnili penaltu. Smutným hrdinou byl Christian Benteke, který nedokázal skórovat ani z jedné z posledních 24 střel na branku. Za Bournemouth se dvakrát trefil Jermain Defoe.

Anglická fotbalová liga - 16. kolo:
West Ham United - Chelsea 1:0 (6. Arnautovic)
Burnley - Watford 1:0 (45. Arfield)
Crystal Palace - Bournemouth 2:2 (41. Milivojevič z pen., 44. Dann - 10. a 45.+3 Defoe)
Huddersfield - Brighton 2:0 (12. a 43. Mounié)
Swansea - West Bromwich 1:0 (81. Bony)
Tottenham - Stoke 5:1 (54. a 65. Kane, 21. vlastní Shawcross, 53. Son Hung-min, 74. Eriksen - 81. Shawcross),
Newcastle - Leicester 2:3 (4. Joselu, 73. Gayle - 20. Mahriz, 60. Gray, 86. vlastní Ayoze Pérez).

Reklama

Související témata: