Hlavní obsah

Rekordmanem ve Španělsku, Německu a teď i v Anglii. Guardiola vyhrál s Citizens 15 zápasů v řadě

Manchester/Praha

Když seděl na lavičce Barcelony, vyhrál s ní ve španělské lize šestnáct zápasů v řadě. La Liga měla rekordmana. Když vedl mnichovský Bayern, vítěznou sérii natáhl dokonce na devatenáct utkání. Bundesliga ho oslavovala jako rekordmana. Nyní Pepa Guardiolu oslavuje Premier League. Ve středečním duelu sedmnáctého kola porazil jeho Manchester City Swansea 4:0, takže patnáctou výhrou v řadě vytvořil na Ostrovech nový rekord.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Kouč Manchesteru City Pep Guardiola se raduje po zápase na hřišti Swansea.

Článek

Anglická liga už nabídla nejrůznější série a vítězná tažení. To když byl třeba ostrovním králem fotbalový Liverpool, nebo když Manchesteru United vládl sir Alex Ferguson či když se Chelsea ujal José Mourinho. Ostatně, v loňské sezóně byli Blues po příchodu italského kouče Conteho rovněž v Premier League suverénní a dokráčeli k titulu.

Žádný z těchto velkých týmů však nevyhrál patnáct zápasů v řadě. Ani Arsenalu se to v nejslavnější sezóně, kdy během celého ligového ročníku neprohrál ani jednou, nepovedlo.

Všechny rivaly španělský kouč ve službách Citizens připomínal. „Byla to úžasná mužstva, ale jen my jsme zvítězili patnáctkrát po sobě. To dokazuje, jak jsme silní," vykládal Pep Guardiola do mikrofonů BBC Sport, když jeho tým po dvou trefách Davida Silvy a jedné Kevina De Bruyna a Sergia Agüera vyprovodil Labutě s čtyřgólovým přídělem.

„Samozřejmě že jsme měli v některých zápasech štěstí. Byla utkání, která jsme vyhráli až v posledních minutách. Pamatuji si třeba na střetnutí s Bournemouthem," přiznával Guardiola. že i štěstí bylo jeho svěřencům opakovaně nakloněno.

„Ale to vše jen vypovídá o naší víře a touze znovu a znovu vítězit," glosoval sérii, která nemá v historii anglické ligy obdoby. Vždyť až dosud se nejdelší šňůrou 14 zápasů pyšnil Arsenal v roce 2002, Preston (1951) a Manchester United a Bristol shodně v roce 1905.

Teď je ovšem Manchester City na prvním místě historických statistik sám a bude zajímavé sledovat, kolik zápasů k těm dosavadním patnácti ještě přidá. V sobotu ho čeká konfrontace s Tottenhamem, poté do konce roku ještě duely s s Bournemouthem, Newcastlem a na Silvestra s Crystal Palace.

„Budeme se snažit, aby naši fanoušci zažili to, co se příznivcům jiných klubů ještě nikdy nepoštěstilo. Už patnáct vyhraných střetnutí představuje něco úžasného, ale chceme jít a vyhrávat dál. A pokud vítězit budeme, samozřejmě budeme šťastní. V životě i v další práci," přemítal kouč Citizens.

„Může se stát, že i my prohrajeme nebo remizujeme, ale rozhodně nehrozí, že bychom se uspokojili sérií, kterou jsme docílili, nebo snad náskokem, jenž momentálně máme," připomínal Guardiola, že jeho Manchester City po sedmnácti kolech vede tabulku o jedenáct bodů před Manchesterem United a o čtrnáct před třetí Chelsea.

Reklama

Související témata: