Hlavní obsah

Nejdražšího obránce na světě koupí Liverpool. Zaplatí přes dvě miliardy

Liverpool/Praha
Aktualizováno

Fotbalisty Liverpoolu posílí nizozemský stoper Virgil van Dijk ze Southamptonu. Reds zaplatí za obránce částku 75 miliónů liber, což je skoro 2,2 miliardy korun, a z Nizozemce učiní nejdražšího obránce v historii. Liverpool přestup potvrdil na svém webu s tím, že vše bude uzavřeno 1. ledna, kdy se otevírá přestupní okno.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Nizozemský obránce Virgil van Dijk má namířeno ze Southamptonu do Liverpoolu.

Článek

Tanec miliard je zase tady. Přestupové okno se sice otevře až 1. ledna, už teď ale padají rekordy. Tak třeba nejdražším obráncem světa se stane Nizozemec Virgil van Dijk, který ze Southamptonu zamíří do FC Liverpool. Reds po hráči pošilhávali už v létě, tehdy ale z transferu sešlo. Hráč se snažil přestup vytrucovat, řekl, že chce odejít, ale nebylo mu to umožněno. Dokonce byl za trest vyřazen na pár týdnů z prvního týmu Saints.

Během léta Liverpool nabízel menší odstupné, teď ale finančně přitlačil a vedení jihoanglického klubu s transferem souhlasilo. Aby ne, 75 miliónů liber, to je skoro 2,2 miliardy korun. Takovou sumu za obránce ještě nikdo v historii nezaplatil. Dosavadním rekordem bylo 50 miliónů liber za Kylea Walkera a Davida Luize.

Van Dijk by si měl na Anfieldu vydělat týdně 200 000 liber, skoro šest miliónů korun. O hráče měl zájem Arsenal, Manchester City i Chelsea, on se ale nechal slyšet, že jej láká hrát pod vedením manažera Kloppa. Liverpool v posledních letech nakupoval u Saints poměrně často. Na Anfield se stěhovali v minulosti třeba Peter Crouch, Rickie Lambert, Adam Lallana, Dejan Lovren, Nathaniel Clyne a Sadio Mané.

Van Dijk má za dvě a půl sezóny v Premier League odehráno 67 zápasů a čtyři vstřelené góly. V minulé sezoně si zahrál za Southampton i Evropskou ligu a nastoupil v obou zápasech proti pražské Spartě. V pohárech se představil také v dresu Celticu. Za nizozemský národní tým dosud nasbíral 16 startů.

Reklama

Související témata: