Hlavní obsah

Sánchez už patří Rudým ďáblům. Se základním týdenním platem přes 10 miliónů korun

Manchester/Praha

Mourinho dosáhl svého. Alexis Sánchez, nejžádanější fotbalista na lednové přestupové burze, stvrdil smlouvu s Manchesterem United. Nekončící sága, která začala už loni v létě, kdy byl chilský útočník jednou nohou u Mourinhova rivala Guardioly v konkurenčním Manchesteru City ochotném za něho zaplatit 60 miliónů liber, ale na poslední chvíli z transferu sešlo, se tak završila. Nešlo už v ní o peníze, ale o výměnu za arménského legionáře Henrika Mchitarjana, který pro změnu míří z Old Trafford do Arsenalu. Až na tuto transakci totiž francouzský kouč Arsenalu Wenger slyšel.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Alexis Sánchez může slavit. Arsenal vyměnil za Manchester United

Článek

„Nerozumím tomu, jak se může nějaký hráč rozhodnout opustit Emirates Stadium," do poslední chvíle nechápal Arséne Wenger, proč chce Sánchez vyměnit Arsenal za Manchester United.

„Nabízené peníze byly ale nejspíše příliš lákavé," přiznal vzápětí, že svou roli v rozhodování chilského útočníka sehrála suma, která udělá ze Sáncheze nejlépe placeného hráče Rudých ďáblů. I proto hodil přes palubu i Pepa Guardiolu, který ho vedl v Barceloně a jenž ho i teď lákal mezi Citizens.

Na Old Trafford totiž bude Sánchez pobírat týdenní základní plat 350 tisíc liber, tedy 10 miliónů a 122 tisíc korun. A k tomu samozřejmě další statisíce. Za reklamní práva ve výši 100 tisíc liber, bonusy pak až do výše 144 tisíc liber. Celkově si tak může přijít na téměř 600 tisíc liber. Stane se tak nejlépe placeným hráčem nejen v Manchesteru United, ale i v celé Premier League.

Základní týdenní plat největších hvězd
Paul Pogba290 tisíc liber
Romelu Lukaku250 tisíc liber
Zlatan Ibrahimovic220 tisíc liber
Sergio Agüero220 tisíc liber
Yaya Touré220 tisíc liber

„Během třiceti let jednání o přestupech se toho člověk naučí o lidech hodně," pravil lakonicky Wenger a prozradil, že do poslední chvíle nabízel Sánchezovi neustále vylepšovanou smlouvu, kterou ale Chilan vytrvale odmítal.

„Šli jsme tak daleko, jak jen to bylo možné. Ale už to, že i Manchester City z jednání s Alexisem nakonec vycouval, vám řekne, že jsme neměli s naší smlouvou šanci."

Devětadvacetiletý chilský legionář přiletěl z Londýna do Manchesteru už v neděli soukromým tryskáčem, podstoupil zdravotní prohlídku, na ploše Old Trafford si udělal několik selfíček v dresu Manchesteru United a pak odjel do hotelu, kde se ubytoval. Samozřejmě sledován houfem novinářů, kteří jeho kroky mapovali minutu po minutě.

Pak už se jen čekalo na finalizaci dohody mezi oběma kluby a aktualizaci pracovního povolení pro oba hráče.

I Henrik Mchitarjan jednání jen sledoval. Pro změnu v Londýně, kde absolvoval lékařskou prohlídku v pondělí on.

Z jeho okolí uniklo, že se cítí dost rozpolcený. „Na jednu stranu si uvědomuje, že v Arsenalu bude mít mnohem větší šanci, aby nastupoval a pravidelně hrál, na druhou mu není po chuti, že se rozhodlo o něm bez něho. Chtěl se na podmínkách přestupu dohodnout sám. A ani Old Trafford se mu neopouští lehce, protože cítí, že tady byl velice oblíbený," tvrdí Mchitarjanův arménský přítel.

„Leden je pro nás velice těžký. Dokonce bych ho označil za destabilizující," glosoval Wenger nejen bodové ztráty svých Kanonýrů v Premier League, ale i odchod Sáncheze. „Vůbec poprvé v lednovém termínu se nám stalo něco takového," otevřeně přiznal, že nejistota kolem budoucnosti chilského útočníka zasáhla celé jeho mužstvo a promítla se do výkonů i bodových zisků.

„Proto jsme se snažili najít co možná nejlepší řešení. Ta spočívají v tom, že sice ztrácíme hráče světové třídy, což vůbec nepopíráme, ale neztrácíme ho, aniž bychom jiného získali. Až budoucnost odpoví, zda šlo o správné rozhodnutí či nikoli," hodnotil Wenger završenou přestupovou ságu.

Pro koho bude hráčská výměna Sánchez - Mchitarjan výhodnější?
Pro Manchester United
68,1 %
Pro Arsenal
10,8 %
Až čas ukáže
21,1 %
Celkem hlasovalo 9980 čtenářů.

Reklama

Související témata: