Hlavní obsah

Conte se vyhazovu bát nemusí. Proti Barceloně jeho tým zahrát umí

Londýn/Praha

Po dvou po sobě jdoucích ligových prohrách a propadu na čtvrtou příčku tabulky se musel kouč Chelsea zákonitě cítit v ohrožení. Ruský majitel klubu Roman Abramovič se s trenéry nepárá, o čemž se v minulosti přesvědčili Mourinho, Grant, Scolari a spol. Antonio Conte by proto nebyl výjimkou. Jenže Italovi, který dovedl v minulé sezóně Blues k mistrovskému titulu, se nyní nabízí možnost zaváhání v Premier League s Bournemouthem a Watfordem odčinit. A dokonce na scéně Ligy mistrů, kde los přisoudil jeho týmu za osmifinálového soupeře Barcelonu.

Foto: John Sibley, Reuters

Trenér Chelsea Antonio Conte ví, jak důležitý zápas ho proti Barceloně čeká.

Článek

I Antonio Conte si je nabídnuté možnosti dobře vědom. „Je to velká výzva, kterou přijímáme. Ale je to také možnost, abychom si ověřili, jak na tom v současnosti doopravdy jsme," netajil před dnešním prvním osmifinálovým duelem, který jeho tým hraje na svém Stamford Bridge.

Pochopitelně vědom si toho, že na Barcelonu dokáže jeho Chelsea zahrát. Čtyři z pěti posledních vzájemných zápasů sice skončily remízou, ale jinak má od roku 2006 navrch londýnský celek.

Messi ještě nikdy nedal Chelsea gól

Messi a spol. nad ním nevyhráli už sedmkrát v řadě, argentinská hvězda dokonce nedala brankářům Chelsea gól ani v jednom z osmi utkání, v nichž proti nim hrála.

„Messi je ovšem fantastický fotbalista schopný dávat góly i z šancí, které vám jako šance vůbec nepřipadají. Suárez je fantastickým útočníkem, stejně jako jsou nebezpeční všichni zbývající hráči Barcelony. Musíme proto pracovat jako tým, abychom Messiho, Suáreze, Iniestu a spol. zastavili," připomínal Conte, že na statistiky nespoléhá.

„Musíme být připraveni na všechno. Takovéto zápasy rozhodují velké věci stejně jako nepatrné detaily," upozorňoval italský trenér a dodával, že žádný zvýšený tlak necítí, natož aby se snad obával o své místo na lavičce Chelsea.

„Spím klidně, starosti si nepřipouštím, na budoucnost nemyslím Teď uvažuji jen o tom, abych vybral hráče ve vrcholné formě a my vyhráli," odmítal, že by konfrontace s Barcelonou měla rozhodovat o jeho dalším bytí a nebytí.

Abramovič prý Conteho nevyhodí

„Nemyslím, že by ho Roman Abramovič propustil jen proto, že se nedostane přes Barcelonu do další fáze Ligy mistrů," tvrdil v rozhovoru pro Omnisport Portugalec brazilského původu Deco.

„Samozřejmě, Chelsea je velkým klubem a všechny velké kluby potřebují jen a jen vyhrávat. I v Anglii tomu tak je, i když tam většinou vydrží trenéři i v případě nezdarů déle než v jiných evropských klubech," rozpovídal se Deco, který v minulosti hrál jak za Barcelonu, tak i za Chelsea.

„Historie Chelsea je ale přece jen trochu jiná než u dalších anglických klubů. Pochopitelně že chce postoupit, ale pokud ji Barcelona vyřadí, nebude to katastrofa a práce trenéra nebude hodnocena podle výsledku dvou nastávajících osmifinálových zápasů."

Ruský oligarcha Abramovič, stejně jako vedení klubu podle Deca přihlédnou ke změnám v kádru, k nimž v létě při odchodu Matiče, resp. v lednu při transferu Costy došlo.

„Diego Costa a Matič, to byli dva významní, a pro Chelsea velice důležití hráči. Alvaro Morata sice začal dobře, ale ještě není plnohodnotnou náhradou za Costu," poukázal Deco na největší problém současné Chelsea.

„Proto po odchodu dvou klíčových hráčů ještě nenašla svůj herní styl, díky němuž vyhrála Premier League v minulé sezóně. Myslím, že vedení klubu vnímá tento problém stejně, takže trenéra nebude hodnotit podle toho, jak s Barcelonou dopadne."

Reklama

Související témata: