Hlavní obsah

Pocta pro největšího nepřítele italského fotbalu. Sudí Oliver bude rozhodovat finále FA Cupu

Londýn/Praha

Pro italské fanoušky se stal úhlavním nepřítelem. Pro tifosi vyznávající barvy turínského Juventusu obzvlášť. Po odvetném čtvrtfinále Ligy mistrů v Madridu mezi Realem a Juve hrozili smrtí nejen jemu, ale i jeho manželce, takže anglická policie dokonce nabízela rozhodčímu Michaelu Oliverovi zvláštní ochranu. A to všechno proto, že v nastaveném čase nařídil po střetu Benatia s Vázquezem proti Juventusu penaltu, kterou domácí Ronaldo proměnil a Juventus tak vypadl z Champions League.

Foto: Stringer, Reuters

Po strkanici v nastaveném čase a nařízené penaltě dostal brankář Juventusu Gianluigi Buffon od rozhodčího Olivera červenou kartu.

Článek

Po čtrnácti dnech je ovšem sudí z Durhamu nejspokojenějším člověkem na světě. Anglická fotbalová asociace totiž rozhodla, že finále nejstarší klubové soutěže na světě bude 19. května v londýnském Wembley řídit právě Michael Oliver.

„Když zazvonil telefon a dozvěděl jsem, že budu rozhodovat zápas mezi Chelsea a Manchesterem United, byl jsem nesmírně pyšný. Předtím mě nikdy nenapadlo, že právě já bych mohl finále FA Cupu řídit a v boji o tento drahocenný pohár také účinkovat. Proto je ve mně i velká pokora," netajil se Oliver, že půjde o nejdůležitější a nejprestižnější zápas, který bude rozhodovat.

„Uplynulé dva týdny byly hodně divné," připomínal vyhrožování smrtí, které se objevilo na sociálních sítích po jeho penaltovém verdiktu v Madridu. Dokonce i Oliverova manželka se stala terčem zastrašování od rozzuřených fanoušků.

„Současně ale bylo hezké, jak moc lidí mi vyjadřovalo a nabízelo svou podporu. Lidí z fotbalu i mimo něj. Znamenalo to pro mě hodně," přiznal anglický rozhodčí Oliver, který je pro fotbalovou Itálii nepřítelem číslo jedna.

Teď bude soudcovat finále FA Cupu, což je největší pocta, jaké se mu mohlo na Ostrovech dostat.

„Pro mě o to větší, že vůbec první finále, které jsem se jako devítiletý kluk sledoval, byl zápas Manchesteru United s Chelsea v roce 1994. A po čtyřiadvaceti letech budu utkání stejných soupeřů řídit já," hlesl třiatřicetiletý Oliver.

Reklama