Hlavní obsah

Šance na postup bez krveprolití, píší ukrajinská média. Slavii staví nad nároďák

Ukrajinská média jásají nad čtvrtečním vítězstvím fotbalové reprezentace nad českým týmem v úvodním zápase Ligy národů 2:1 v Uherském Hradišti. A to tím spíš, že v nové soutěži je ve hře "poukaz na mistrovství Evropy 2020", jak napsal list Ukrajinska pravda, slovy serveru Sport.ua pak jde o možnost probojovat se na závěrečný turnaj ME "bez velkého krveprolití". Média si všímají rovněž incidentu po zápase, kdy se do rvačky mezi policisty a ultras připletl ukrajinský trenér Andrej Ševčenko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Ukrajiny Andrej Ševčenko během utkání Ligy národů v Uherském Hradišti.

Článek

"Zápas se povedl, a to zejména našemu týmu. Ale i Češi zanechali příjemný dojem. Mohou se - jak pro naši reprezentaci, tak pro naše kluby – považovat za nepříjemné soupeře," poznamenal Sport.ua.

Jaremčuk, nasazený na hrot ukrajinského útoku, se podle serveru hned v úvodu utkání mohl stát hrdinou, ale ve dvou vyložených šancích hlavičkoval vedle. Do vedení šli naopak domácí, k Schickovu gólu podle komentátora přispěl i dezorientovaný ukrajinský brankář Pjatov.

"Češi vedli, a tak nemuseli nic vymýšlet. Dokonce vznikal dojem, že národní tým svou hrou zaostává za Slavií (v předkole Ligy mistrů s Dynamem Kyjev), a to i pokud jde o nasazení jednotlivých hráčů. Češi se vzmohli jen na dlouhé centry na křídla a k tomu ještě kladli důraz na standardní situace, především rohy. Na tomto nudném pozadí vypadal ukrajinský tým skoro titánsky," usoudil komentátor.

Hosté srovnali skóre před odchodem do šaten, a to tak krásně, že by si Konopljankův gól "zasloužil kapitolu ve fotbalové čítance". Když už se zdálo, že zápas skončí remízou, dopustil se brankář Vaclík jediné chyby, čehož využil Zinčenko. A tak se Ukrajincům podařilo v předvečer domácího zápasu se Slovenskem "dosáhnout maxima".

Deník Ukrajinska pravda označil Schickův gól ve čtvrté minutě za jedinou českou šanci v prvním poločase. I po změně stran Ukrajinci soupeře herně převyšovali. "Za celý zápas vypálili 26 střel na českou branku, soupeř jen jedenáct," dodal list.

Deník si povšiml i potyčky mezi ukrajinskými fanoušky a policií, která po skončení zápasu několik diváků zadržela. "K policistům se hned vrhl ukrajinský trenér Ševčenko, který se snažil zarazit mlácení fanoušků a vybízel ukrajinský sektor, aby se uklidnil," poznamenal list.

Ševčenko se podle serveru Obozrevatel při pokusu o uklidnění situace zapletl přímo do rvačky mezi těžkooděnci a ultras a dokonce se dostal do rukou jednoho z rozohněných policistů. Později ale sám kouč novináře vybídl, ať z této záležitosti nedělají drama, a prohlásil, že reakci policie chápe. "Doufám, že všechny (fanoušky) pustí a vše bude v pořádku," dodal Ševčenko.

Reklama