Hlavní obsah

Suchý odmítá sebevraždu, betonovat proti Brazilcům jako Panama ale nechce

Praha

Čtyři změny v základní sestavě proti výprasku v Anglii nahlásil trenér Jaroslav Šilhavý pro večerní přátelský duel s Brazílií v pražském Edenu. Jednou z nich by měl být i nedávný kapitán fotbalové reprezentace Marek Suchý. „Zápas s Brazílií jednoznačně beru jako svátek. Je neskutečným pojmem a na reprezentační úrovni se jedná o jeden z mých vrcholů,“ těší se stoper Basileje, který v pátek oslaví 31. narozeniny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Suchý během tréninku fotbalové reprezentace před zápasem s Brazílií.

Článek

Večer nastoupíte proti nejslavnějšímu týmu světa. Splníte si tak sen...

Samozřejmě. Pro všechny kluky z týmu a vůbec pro celý český fotbal je velká čest, že si proti Brazílii můžeme zahrát. Má tým složený ze špičkových hráčů, kteří hrají ve světových velkoklubech. Máme k zápasu velký respekt. Bereme ho však také jako obrovskou výzvu se jim na hřišti postavit a čelit jim. Máme možnost ukázat, že dovedeme hrát fotbal.

Po páteční porážce 0:5 v Anglii je takový důkaz třeba. Jak těžké je po debaklu jít zrovna na Brazílii?

Hodně těžké. Kdybychom ve Wembley uhráli lepší výsledek, byla by naše role teď mnohem jednodušší. Nějak se s tím musíme vypořádat.

Trenér Jaroslav Šilhavý před zápasem s Brazílií.Video: Sport.cz

Necháte se inspirovat týmy, které kanárky tuhou defenzivou držely dlouho na uzdě? Třeba Kostarika od nich na loňském MS dostala dva góly až v nastavení, Panama v sobotu dokonce uhrála remízu 1:1.

Pár obrázků ze zmiňovaných zápasů jsme viděli. Soupeři Brazílie v nich zvolili hodně destruktivní hru, balon měli hodně málo. Jako Panama bychom úplně hrát nechtěli, měli bychom předvést něco trochu jiného.

Máte tedy představu, jak změnit herní plán, aby zápas proti dalšímu gigantovi zase nedopadl jako v Anglii?

Herní styl se tolik měnit nemusí. Brazilci nejsou tak přímočaří jako Anglie. Jsou ještě víc na balonu, rádi si ho víckrát obehrají. To jsou ale jen takové předzápasové představy podle rozboru u videa. Uvidíme, jaká situace bude na hřišti. Hrát extra otevřeně by každopádně byla sebevražda. Všem je jasné, že pár věcí musíme upravit. Nejzásadnější asi je udržet balon.

Kvůli zranění jste přišel o celý podzim. Teď máte šanci ukázat, že patříte zpátky do základní sestavy.

Zranění k fotbalu patří. V mém věku se nominací nestresuju, nedělám si z ní hlavu. Pokud dostanu šanci, půjde o můj první zápas pod trenérem Šilhavým. Na podzim jsem v mužstvu nebyl a respektuji konkurenci, jaká v nároďáku je. Pokud nastoupím, budu se chtít ukázat v dobrém světle.

Reklama

Související témata: