Hlavní obsah

Z Ligy národů může vést cesta na fotbalové mistrovství světa

Evropské reprezentační týmy budou bojovat o účast na fotbalovém mistrovství světa 2022 v Kataru i v Lize národů. Evropská fotbalová unie (UEFA) připravuje formát, který by vítězům skupin v roce 2020 zajišťoval místo v baráži v případě, že nepostoupí přímo z kvalifikační skupiny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Filip Novák po utkání děkoval fanouškům.

Článek

Příštího světového šampionátu se naposledy zúčastní 32 týmů. Z 55 evropských celků se jich na turnaji představí 13. Deset míst připadne tradičně vítězům kvalifikačních skupin. O tři zbývající se mužstva poperou formou vyřazovacích bojů.

"Do play off budeme muset zahrnout všechny celky, které skončí druhé," řekl agentuře AP ředitel soutěží UEFA Giorgio Marchetti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Slovenska Milan Škriniar a český útočník Martin Doležal během utkání Ligy národů v Praze.

Jednou z možností je, aby deset týmů z druhých míst doplnily dva na základě výsledků v Lize národů. Následně by se hrála dvě vyřazovací kola, která by rozhodla o zbylých třech účastnících.

Marchetti prohlásil, že UEFA pravděpodobně stanoví konečnou podobu kvalifikace v září. Před jednáním výkonného výboru UEFA, naplánovaným na 24. září v Lublani, se sejdou představitelé národních týmů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Patrik Schick poslal tým Karla Jarolíma do vedení v utkání Ligy národů s Ukrajinou.

"Liga národů je už sama o sobě velmi důležitá. Všem přináší cíle a motivaci. A mužstva mají o co hrát až do konce," konstatoval Marchetti.

V Lize národů finišuje premiérový ročník, který tento týden vyvrcholí v Portugalsku turnajem Final Four. Domácí výběr dnes v semifinále vyzve Švýcarsko, o den později se utká Nizozemsko s Anglií. V neděli jsou na programu finále a zápas o třetí místo. Vítěz Ligy národů dostane odměnu 10,5 milionu eur (asi 271 milionů korun).

Díky triumfu ve skupinách mají účastníci Final Four zajištěný start v baráži o postup na EURO 2020, pokud na šampionát nepostoupí rovnou ze skupiny, z nichž se do závěrečného turnaje dostanou první dva týmy. Vyřazovací část rozhodne o posledních čtyřech týmech na čtyřiadvacetičlenném mistrovství Evropy.

Reklama