Hlavní obsah

Zkušenost z předchozí kvalifikace varuje. Něco podobného se opakovat nesmí, burcuje kapitán fotbalistů Suchý

Neblahá zkušenost z předchozí kvalifikace varuje. Do bojů o účast na světovém šampionátu v Rusku vstoupila česká fotbalová reprezentace tehdy na domácím hřišti dvěma bezbrankovými remízami. Nejdřív se Severními Iry, poté s Ázerbájdžánem. „Špatná a hlavně varovná zkušenost,“ je si vědom kapitán českého týmu Marek Suchý, že v bojích o postup na EURO 2020 se něco podobného prostě opakovat nesmí. V dnešním duelu s Bulharskem tedy rozhodně ne.

Česká fotbalová reprezentace vstoupí do klíčových duelů kvalifikace s kapitánem Markem SuchýmVideo: Sport.cz

 
Článek

„Hned po losu bylo jasné, že favoritem naší skupiny je Anglie, zatímco my budeme bojovat o druhé místo. Proto jsou pro nás dva nastávající domácí zápasy s Bulharskem a Černou Horou klíčové a chceme je zvládnout. Bulharskem začínáme," zavelí dnes večer na pražské Letné Suchý, který po roce opět navlékne kapitánskou pásku.

Vzhledem k absenci zraněného Dočkala bylo totiž logické, že trenér národního týmu ukáže právě na něho.

„Bez váhání a debat. Nebylo co řešit, protože Marek je zkušeným hráčem a kapitánem byl už v minulosti," potvrzoval Jaroslav Šilhavý, že o nikom jiném nepřemýšlel.

„Naposledy jsem byl kapitánem před rokem v přípravě s Nigérií," pamatuje si jednatřicetiletý Suchý moc dobře na přípravu s účastníkem mistrovství světa hranou v rakouském Schwechatu, kterou reprezentace 1:0 vyhrála.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Suchý během přátelského utkání s Brazílií.

Podobný výsledek by bral samozřejmě i dnes večer. „Hrajeme doma, což je každopádně výhoda, takže chceme zápas zvládnout. Těžko ale říct, zda jsme favorité. Pravda se ukáže na hřišti," upozorňuje staronový kapitán na sílu Bulharů.

„Informací jsme o nich dostali poměrně dost. Bulhaři vyměnili po dvou úvodních remízách trenéra, což sebou pokaždé přináší změnu, takže jsme připraveni i na různé varianty, s nimiž mohou přijít. Základ bulharské reprezentace ale zůstal stejný a z toho jsme v přípravě na zápas vycházeli."

Na Suchém a jeho spoluhráčích v obraně bude, aby si poradili s ofenzivou soupeře.

„Musíme Bulhary dobře pokrýt, protože jsou pohybliví a šikovní s míčem. Důležitým hráčem je pro hlavně Popov, který dává hře myšlenku a dovede si najít prostor. Na toho si budeme muset dát pozor a pohlídat ho," tuší reprezentační kapitán, odkud bude hrozit největší nebezpečí a na čem bude záležet, aby český tým vstoupil na domácím hřišti do kvalifikace lépe než do té minulé, totálně zpackané.

Reklama

Související témata: