Hlavní obsah

Super tečka! Spravil jsem si chuť, lebedí si Schick, který popravil Bulhary a Černou Horu

Praha

Jeden gól vstřelil, jeden zařídil! Český fotbalový útočník Patrik Schick v pondělí večer v Olomouci při pokračování kvalifikace o ME 2020 proti Černé Hoře vydatně přispěl k triumfu 3:0. „Jsem rád, že jsem se znovu prosadil. Je to super tečka za sezonou," prohlásil třiadvacetiletý útočník, který v pátek proti Bulharsku vstřelil dvě branky.

Na penaltu jsem si věřil. Byl jsem rozhodnutý, že budu kopat po noze doleva, říká Patrik SchickVideo: Sport.cz

 
Článek

Vnímal jste cestu ke třem bodům v pondělní konfrontaci s Černou Horou jako bezproblémovou?

V první půli měl soupeř nepříjemnou standardní situaci na hranici pokutového území. Ale vlastně vůbec neohrozili branku. Celkově však Černá Hora, byť nedokázala skórovat, byla nebezpečnější než Bulharsko. Hrála velmi dobře s balonem, který jejím hráčům rozhodně nepřekážel. Výborně kombinovali. Ale naše defenziva zvládla zápas na jedničku. Myslím, že čisté konto je směrem k dalším utkáním velice důležité.

Jak moc vám zápas usnadnil rychlý gól Jakuba Jankta po parádním voleji z centru Pavla Kadeřábka?

Kuba míč nádherně trefil. Bylo to důležité. Získali jsme klid. Tolik jsme se nehnali dopředu jako proti Bulharsku. Ani jsme nepotřebovali, když jsme vedli. Náš výkon v celkovém kontextu nebyl tolik útočný jako proti Bulharsku, ale tři body máme.

Jakub Jankto dal proti Černé Hoře parádní gól. Věnuje ho synoviVideo: Sport.cz

Berete zisk šesti bodů z dvojzápasu s Bulharskem a Černou Horou jako náplast na prohru v úvodu kvalifikace v Anglii?

Asi těžko jsme mohli ve Wembley počítat s nějakým dobrým výsledkem. Angličané mají hráče v top klubech. Klíčové pro nás byly tyto dva zápasy a je nesmírně důležité, že jsme je zvládli vítězně. Myslím, že klima v reprezentaci se ve srovnání s minulostí změnilo. Mám pocit, že hrajeme slušný fotbal, na který se dá dívat. A máme výsledky, což je nejdůležitější, byť jde zatím jen o dva kvalifikační zápasy. Ale myslím, že jsme na správné cestě.

Veledůležitá pro vývoj zápasu byla situace, kdy jste po přihrávce Jakuba Jankta vnikl do pokutového území a po vaší akci si Kopitovič vstřelil vlastní gól. Jaký byl v daný okamžik váš záměr?

Dával jsem přihrávku na Pavla Kadeřábka na zadní tyč. Obránce udělal skluz dobře, ale bohužel pro něj si srazil míč do branky.

Dneska to byl týmový výkon, pochvaloval si trenér Jaroslav Šilhavý. A varoval před sílou KosovaVideo: Sport.cz

Výsledek jste pečetil z pokutového kopu. Vybavíte si, kdy naposledy jste penaltu zahrával?

V reprezentační jednadvacítce. A vždy jsem proměnil. Snad naposledy v reprezentační devatenáctce jsem neuspěl. Tahle byla za stavu 2:0 a já si věřil. Byl jsem rozhodnutý hned jak ji rozhodčí nařídil, že balon pošlu na levou stranu po noze. Ani náznak nervozity. Bylo to v klidu.

Přitom se říká, že faulující hráč by na penaltu neměl chodit...

Já na tyhle pověry nevěřím. Je to vždy o tom, jak exekutor penaltu zahraje. A proti Černé Hoře se to potvrdilo.

Cíl splněn. Čeští fotbalisté vyhráli oba červnové zápasy kvalifikaceVideo: Sport.cz

V AS Řím jste v průběhu sezony nedostal šance podle očekávání, i produktivita nebyla podle vašich představ. Spravil jste si při zápasech reprezentace chuť v kontextu celé sezony?

Samozřejmě jsem rád za tři góly. Uvidíme, co bude. Tři góly jsou super. Trošku jsem si spravil chuť.

Už máte představu, jak budete po náročné sezoně odpočívat?

Ještě nemám přesně danou dovolenou. Minimálně čtrnáct dní ale od klubu dostanu. Teprve dostanu informaci, kdy se mám v Římě hlásit. Ale už se na odpočinek moc těším.

Reklama

Související témata: