Hlavní obsah

Češi už nemají kam uhnout, Šilhavý burcuje. Odčiní reprezentace ostudný krach?

Robert Neumann (Podgorica)Sport.cz

Už není kam uhnout. Rýsující se příznivý scénář rozmetal sobotní krach v Kosovu, který českou fotbalovou reprezentaci přitiskl ke zdi. Pokud dnes večer v Podgorici v duelu evropské kvalifikace neporazí Černou Horu, postup na šampionát, kam se dostane téměř polovina Evropy, bude v ohrožení.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Jaroslav Šilhavý během utkání v Kosovu.

Článek

„Vzhledem ke Kosovu potřebujeme nutně tři body. Uděláme pro to všechno," prohlásil Šilhavý včera v Podgorici. Jeho tým klesl na třetí, nepostupovou pozici, ze které ho vyšouplo právě Kosovo.

Češi jsou na tom v této fázi nejhůř v historii samostatného státu. Ještě nikdy v evropské kvalifikaci neměli po čtvrtém zápase ve skupině méně bodů než nynějších šest. Pouze jednou měli stejný počet, a sice v bojích o ME 2012. Pátý duel však vyhráli, nakonec se na šampionát do Polska probojovali přes baráž. Shodou okolností na úkor Černé Hory.

Trénink české reprezentace v Černé HořeVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

„Chceme tři body, půjdeme za nimi. Je strašně důležité v Černé Hoře vyhrát," uvedl kapitán Marek Suchý. Národní tým by si v případě vítězství pravděpodobně vzal druhou příčku zpátky, Kosovo totiž hraje v úterý na půdě suverénní Anglie.

Velkým mementem ovšem je, že Černohorci mají typologicky stejný tým jako Kosovo. Také oni spoléhají na brejky. A jestliže Čechům v Prištině notně zatápěl hrotový útočník Muriqi, jejich dnešní soupeř má k dispozici útočníka podobného ražení Mugošu.

„Bránění hrota jsme si vyzkoušeli v Kosovu, věřím, že se teď v něm zlepšíme," podotkl Šilhavý. Ke splnění tříbodového cíle ale bude třeba změnit spoustu dalších atributů.

„V Kosovu jsme u obou inkasovaných gólů předvedli trestuhodnou nekoncentrovanost, která všechno dobré zdevastovala. Přidat ale musíme i v osobních soubojích," uvedl Šilhavý.

Zápas začíná ve 20:45, přímý přenos vysílá ČT sport, online reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: