Hlavní obsah

Schicka musel trenér z nominace na Kosovo vynechat. Nikoli však na nátlak Lipska

Praha
Aktualizováno

Nominaci legionáře z Lipska Patrika Schicka na nastávající kvalifikační zápasy s Kosovem a Bulharskem musel kouč české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý oželet. Nikoli však proto, že by se bundesligový klub opět ozval a nepřál si, aby Schick za národním týmem cestoval a riskoval, že skončí znovu na marodce, jako se to stalo po říjnové přípravě proti Severnímu Irsku. „Patrik už sice začal trénovat, ale zatím jen individuálně. I proto ho mám na seznamu pouze mezi náhradníky,“ vysvětloval kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý, proč jméno Schicka figuruje jen pod čarou mezi náhradníky.

V nominaci fotbalové reprezentace chybí Patrik Schick. Jak to bylo s nátlakem Lipska? Video: Sport.cz

 
Článek

Kolem českého mladíka ve službách Lipska se v posledních týdnech rozpoutala hotová přestřelka. Vedení německého klubu obvinilo českou reprezentaci, že nerespektovala dohodu, trenéři poslali Schicka na trávník i v přípravném zápase se Severním Iry a on se zranil.

„Ani mě, ani trenéra z Lipska nikdo nekontaktoval, natož aby existovala nějaké údajná dohoda," zapřísahal se manažer reprezentace Libor Sionko i dnes, kdy trenér Jaroslav Šilhavý oznamoval nominaci na kvalifikační duely s Kosovem (14. listopadu v Plzni) a Bulharskem (17. listopadu v Sofii).

„Ve dvacetičlenném kádru není proto, že je momentálně zraněný," rezolutně Sionko odmítl, že by přání vyslovené v Lipsku mělo být pro český národní tým příkazem.

„Mluvil jsem s ním. Začal s individuálním tréninkem, do přípravy s mužstvem se ale nezapojil a ani s ním necestoval k utkání Ligy mistrů. Napsal jsem ho sice mezi náhradníky, ale je velice malá šance, že by se uzdravil a na utkání s Kosovem a Bulharskem přijel," přidával reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý.

„S Lipskem navíc ještě netrénoval, takže má pochopitelně manko, nemluvě o tom, že zranění stále cítí. Proto je jeho nominace spíš naším zbožným přáním," dodával.

Jak manažer Sionko, tak i Šilhavý ale samozřejmě napětí panující mezi reprezentací s Lipskem cítí.

„Proto se chceme setkat a věci si vysvětlit. Ovšem až po tomto reprezentačním srazu," potvrdil Sionko, že bude nejlepší si s vedením Lipska vše vyříkat z očí do očí.

Oba shodně věří, že už za jiné konstelace, neboť vítězství nad Kosovem v plzeňském kvalifikačním střetnutí otevře národnímu týmu brány na EURO 2020.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Zdeněk Ondrášek oslavuje vítězný gól proti Anglii. Na Kosovo se připravuje v Polsku.

„Víme, co od Kosova očekávat, takže věřím, že budeme na utkání připraveni a zvládneme ho," nepochybuje Šilhavý, že jeho tým udělá vše proto, aby předposlední duel ve skupině vyhrál a do finálového turnaje postoupil.

Přitom nemá problém jen s absencí Schicka, až dosud útočníka číslo jedna. Schází mu zraněný David Pavelka a Marek Suchý, nejistota panuje kolem Jana Kopice, jenž za Plzeň zatím nehraje, Šilhavého americký objev Zdeněk Ondrášek už měsíc nenastoupil k žádnému zápasu, neboť jeho Dallas v play off MSL vypadl.

„Dallas ale dál trénoval, takže Ondrášek zůstal v Americe a připravoval se s mužstvem. Teď už se vrátil do Evropy a domluvil se s Wislou Krakov, že bude týden trénovat s ní," poodhaloval zákulisí nominace trenér, který dodatečně nominuje ještě tři hráče.

„Dva do středové řady, a k nim jednoho útočníka," potvrdil Šilhavý, který se svými svěřenci sejde poprvé v pondělí 11. listopadu v Praze.

Nominace české fotbalové reprezentace na zápasy kvalifikace mistrovství Evropy s Kosovem a v Bulharsku
Jméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
Brankáři
Tomáš VaclíkFC Sevilla280
Ondřej KolářSlavia Praha00
Jiří PavlenkaBrémy110
Obránci
Pavel KadeřábekHoffenheim403
Vladimír CoufalSlavia Praha60
Jan BořilSlavia Praha130
Jakub BrabecPlzeň161
Ondřej KúdelaSlavia Praha20
Tomáš KalasBristol192
Ondřej ČelůstkaAntalyaspor161
Filip NovákTrabzonspor231
Záložníci
Jakub JanktoSampdoria Janov243
Josef HušbauerSlavia Praha201
Vladimír DaridaHertha Berlín596
Lukáš MasopustSlavia Praha91
Alex KrálSpartak Moskva71
Tomáš SoučekSlavia Praha233
Ladislav KrejčíBoloňa415
Útočníci
Michael KrmenčíkPlzeň228
Zdeněk OndrášekDallas21

Reklama

Související témata: