Hlavní obsah

Další rána pro evropský fotbal! UEFA odložila červnové mezistátní zápasy

Aktualizováno

Evropská fotbalová unie UEFA po dnešní videokonferenci s generálními sekretáři všech 55 členských zemí odložila kvůli pandemii koronaviru všechny červnové mezistátní zápasy. Zrušila také některé mládežnické šampionáty. Všechny ostatní soutěžní zápasy UEFA, včetně centralizovaných mezinárodních přátelských utkání, zůstávají odloženy až do dalšího oznámení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Toni Kroos (vlevo) z Německa a český záložník Vladimír Darida během utkání kvalifikace MS v Praze.

Článek

Jednání trvalo dvě a půl hodiny. „Bylo opravdu po všech směrech náročné. Hledají se v tuto chvíli odpovědi na desítky témat, které nikdo nikdy před námi neřešil a musím říct, že UEFA odvádí v tomto směru opravdu skvělou práci a chová se v současné situaci jako správný lídr," ujišťuje Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

"S kolegy jsme prakticky v každodenním kontaktu, další jednání ve skupině generálních sekretářů nás pak čeká v druhé půlce dubna," dodává k dnešní videokonferenci Pauly.

Pokud jde o červen, hrát se mimo jiné mělo play off o postup na evropský šampionát, který byl už dříve přesunut na příští rok. Většina národních týmů včetně české reprezentace dosud neměla na červen určené konkrétní soupeře. S odložením šampionátu byla totiž také zrušena přípravná utkání v Itálii a s Rakouskem, která měli Češi naplánovaná jako poslední dvě prověrky před mistrovstvím. Není jasné, jak UEFA s červnovým termínem naloží. Na podzim už by totiž měl začít nový ročník Ligy národů.

UEFA také prodloužila přerušení evropských pohárů - Ligy mistrů a Evropské ligy, a to až do dalšího oznámení. Výkonný výbor unie pak úplně zrušil květnové mistrovství Evropy fotbalistů do 17 let a červencové EURO hráček do 19 let.

Složitý bude i začátek příští sezony. Lhůty týkající se všech klubových soutěží UEFA 2020/21 se proto odkládají až do dalšího oznámení, zejména pokud jde o přijímací řízení a registraci hráčů. UEFA včas stanoví nové termíny, současně také zmírnila pravidla klubového financování a financial fair play.

UEFA pak preferuje dohrání jak mezinárodních, tak domácích klubových soutěží v této sezoně.

Reklama

Související témata: