Hlavní obsah

Z reprezentantů se v lize dařilo nejvíce gólmanům

PRAHA

S rozdílnými pocity odcházeli ze hřiště po uplynulém ligovém kole v evropských soutěžích čeští reprezentanti. Dařilo se především gólmanům, když všichni tři slavili vítězství. U ostatních borců Radova výběru už to bylo slabší. Nejhůře dopadli obránci, z nichž se z výhry radoval pouze Zdeněk Pospěch.

Článek

Asi nejlepší výkon po svém příchodu do bundesligové Herthy Berlín předvedl v utkání s Leverkusenem gólman Jaroslav Drobný. Soupeři pochytal úctyhodných třináct střel a po zásluze byl vyhlášen mužem zápasu. Jeho tým navíc díky brance Voronina z 89. minuty slavil vítězství. Radovala se i reprezentační jednička Petr Čech, jehož Chelsea porazila soupeře Slavie Praha ve skupině Poháru UEFA Aston Villu 2:0.

Smolná vystoupení v barvách svých klubů mají za sebou obránci. Jediný spokojený může být Zdeněk Pospěch, jehož Kodaň po výhře 3:0 nad Vejle slavila plný bodový zisk. Pouze remízu uhrál italský AC Milán v sestavě s Markem Jankulovskim, či Rozehnalovo Lazio. Bez bodu pak zůstali Zdeněk Grygera, jehož Juventus prohrál s Palermem, a také Michal Kadlec v dresu Leverkusenu, který marně dobýval obranu Herthy Berlín a v závěru navíc inkasoval. Nejhůře dopadl Tomáš Ujfaluši, jenž v dresu Atlética Madrid dostal šestibrankový výprask od Barcelony.

Zcela opačné pocity zažíval po souboji s Vladivostokem petrohradský Radek Šírl. Jeho spoluhráči napnuli soupeřovu síť hned osmkrát! Spokojen mohl být i David Jarolím, který dovedl Hamburk jako kapitán k další výhře. Hamburk, jenž bude dalším soupeřem sešívaných v pohárové Evropě, navíc drží první příčku v tabulce bundesligy před nováčkem z Hoffenheimu.

Smolně skončilo utkání pro Jaroslava Plašila, který musel před poločasem po červené kartě předčasně pod sprchy a jeho Osasuna v závěru utkání inkasovala jedinou branku zápasu. Nepříjemné vzpomínky na 268. derby pražských „S“ bude mít Jiří Kladrubský, který v dresu Sparty protrpěl celých devadesát minut a po debaklu 1:4 určitě neměl klidné spaní.

V tureckém Galatasaray skončila gólová série Milana Baroše a navíc přišla porážka od Bursasporu. Podobně dopadli i Martin Fenin v dresu Frankfurtu, či sparťan Miroslav Slepička, který byl kromě gólové asistence zcela neviditelný. Posledním útočníkem v reprezentační nominaci je Václav Svěrkoš, jenž si z duelu proti Liberci odnesl alespoň bod, jeho Ostrava však myslela na víc.

Brankáři:
Petr Čech - Jeho Chelsea přivítala Aston Villu a o vývoji utkání rozhodla již v první půli. Hosté na Čechovu branku vyslali pět střel, se kterými však neměl gólman žádné problémy.
Jaroslav Drobný - Proti Leverkusenu předvedl v dresu Herthy Berlín vynikající výkon a na výhře 1:0 se podílel několika parádními zákroky. Kryl třináct střel a byl označen za hvězdu utkání.
Daniel Zítka - Jednička Anderlechtu se radovala ze tří bodů získaných proti Mouscronu za výhru 2:1. Inkasoval pouze po tečované střele Bassegia z přímého kopu.
Obránci:
Zdeněk Grygera - V barvách Juventusu odehrál celé utkání a zažil první prohru v letošní sezóně. Stará dáma nestačila na Palermo a sicilskému týmu podlehla 1:2.
Marek Jankulovski - Stabilní člen základní sestavy milánského AC nechyběl na trávníku ani na půdě Cagliari. Předvedl kvalitní výkon, ale nestačilo to na více než bezbrankovou remízu.
Michal Kadlec - Ani on nedokázal v dresu Leverkusenu překonat výtečně chytajícího Drobného. V závěru se dostal k dorážce, ale branku netrefil, Leverkusen tak prohrál 0:1.
Zdeněk Pospěch - Výtečným výkonem pomohl dánské Kodani po výhře 3:0 ke třem bodům na hřišti Vejle, byl střídán v 90. minutě.
David Rozehnal - V dresu Lazia odehrál proti nováčkovi z Lecce celé utkání. Na konečných 1:1 vyrovnal až v 88. minutě římský útočník Inzaghi.
Tomáš Ujfaluši - Proti Barceloně protrpěl celé utkání v obranné čtveřici Atlética Madrid a přimotal se k několika inkasovaným brankám, katalánský celek vyhrál 6:1.
Záložníci:
David Jarolím - Jako kapitán dovedl Hamburk opět ke třem bodům, trefa Petriče v nastaveném čase bundesligovému celku udržela tříbodový náskok v tabulce.
Radoslav Kováč - Proti Samaře s Jarošíkem a Kollerem v sestavě poctivě odváděl defenzivní práci a odehrál celé utkání, prohře však zabránit nedokázal.
Jaroslav Plašil - Ve 39. minutě dostal červenou kartu a musel pod sprchy. Jeho Osasuna prohrála gólem z 92. minuty 0:1.
Libor Sionko - Odehrál celé utkání a k výhře 3:0 nad Vejle přispěl krásným gólem.
Jiří Kladrubský - V rudém dresu Sparty nastoupil k 268. derby pražských „S“ na Letné a se svými spoluhráči musel vytrpět potupnou porážku 1:4.
Jan Rajnoch - Mladá Boleslav poskočila po výhře 3:1 nad Příbramí už na druhou příčku tabulky. Rajnoch odehrál celé utkání a měl prsty ve druhé brance.
Stanislav Vlček - Proti Mouscronu odehrál něco přes hodinu, ze hřiště odcházel za stavu 2:0 pro Anderlecht.
Radek Šírl - Jeho Zenit si proti Vladivostoku zvesela zastřílel a nasázel svému soupeři úctyhodných osm branek. Šírl si galapředstavení vychutnal po celých devadesát minut.
Útočníci:
Milan Baroš - Na půdě Bursasporu skončila Barošova série vstřelených branek a jeho Galatasaray prohrála 1:2. Český útočník dostal v 76. minutě žlutou kartu.
Martin Fenin - Proti Hoffenheimu nastoupil jako osamocený hrot, ale ani jeho spoluúčast na jediné brance Frankfurtu nestačila na body. V nastavení ještě jeho přesnou střelu zblízka zlikvidoval domácí gólman.
Václav Svěrkoš - Ostravský útočník se proti Liberci nedokázal prosadit a Severočeši tak z Bazalů vezou bod za remízu 0:0.
Miroslav Slepička - Proti Slavii přihrál krásně patičkou na jedinou branku Sparty, jinak byl takřka neviditelný.

Reklama