Hlavní obsah

Trenér lvíčat Dovalil: Můžu se posunout nebo dostanu čočku

Čeká ho pořádně perný rok. Jako kouč české dvacítky bude Jakub Dovalil obhajovat stříbro na mistrovství světa, k tomu povede o rok starší výběr v kvalifikaci mistrovství Evropy.

Článek

Nemáte obavy, jestli se to dá vůbec skloubit?

Nemám. Vše se bude odvíjet od únorového losu jednadvacítek. Termín mistrovství světa dvacítek, tedy přelom září a října, je totiž z pohledu evropského fotbalu dost nešťastný.

Čekáte potíže při získávání hráčů v úvodu sezóny na světový šampionát dvacítek?

U nás asi ne, nehrozí, že bychom z jednoho týmu sebrali třeba tři hráče. Větší problémy můžou mít silnější kluby v Evropě, ale je to řádný termín FIFA....

Nehrozí opakování situace před OH v Sydney? Tehdy kluby nepustily řadu hráčů...

Doufám, že ne. Ale hrozí, že tam budeme mít v září kvalifikační termín jednadvacítky a pak budeme pět týdnů na mistrovství světa. Když si představíte firmu, která platí zaměstnance a ten jí na měsíc a půl zmizí, není to samozřejmě ideální.

Jaké to má řešení?

První je, že by se vypustil ten říjnový kvalifikační termín, to bude cílem české diplomacie. Pokud by nešel odložit, chtělo by to hrát alespoň se slabším soupeřem. A pokud by nevyšlo ani jedno z těchto řešení, musel by fotbalový svaz vybrat prioritu. Nejsme Němci, abychom vytvořili dva silné mančafty.

Mládež dobře znáte, jak jsou tedy podle vás silné ročníky, které se příští rok posunou do výběrů do dvaceti a jednadvaceti let?

Řekl bych, že jsou silné. Na druhou stranu, před šampionátem v Kanadě stačilo málo a nikam se nejelo, i tam jsme měli štěstí...

Tam jste s hlavním koučem Soukupem dovedli tým ke stříbru. Laťka je vysoko...

Samozřejmě chceme postoupit ze skupiny, ale bez nějakých alibi si myslím, že se Kanada opakovat nebude. To byl historický úspěch.

Kdo by na šampionátu měl být tahounem týmu?

Určitě to může být Tomáš Necid, pokud nebude v áčku, Honza Morávek, Lukáš Mareček...

Jenže Necid v zimě odchází do CSKA Moskva. Nebojíte se o něj?

Přes všechny peripetie, které můžou nastat, jsem na 90 procent rozhodnutý, že ho na mistrovství vezmu. On jako hráč mě nikdy nezklamal, i když měl těžké časy. To jádro by měli tvořit hráči, kteří si to vykopali, i když bude samozřejmě záležet i na aktuální formě.

Přesto, schvalujete mu odchod do Ruska? Třeba Kalouda tam rok nehraje...

Já věřím, že to tam zvládne a z Ruska se posune ještě dál. Je to gólový hráč a je schopen odolávat tlaku. Když to přeženu, bude hrát stejně proti Sezimovu Ústí jako s Aston Villou.

Setkáváte se často s tím, že agenti tlačí své hráče do týmu, aby je mohli prodat?

Je to pro mě největší překvapení, že za celou dobu se mi nestalo, že by někdo za mnou přišel a řekl, že potřebuje, aby tento hráč hrál. Třeba se zeptají, proč někdo nehrál, ale žádný tlak.

Vy jste hrál nejvýše třetí ligu. Považujete to za svůj handicap?

Mně to prostě nebylo souzeno, i když jsem si za to možná mohl i sám, když jsem měl kdysi v béčku Slavie konflikt s trenérem. Tím jsem skončil, tak jsem se rozhodl trénovat a myslím, že hráči koukají spíš na to, co jim jako trenér dám.

Doufáte třeba, že by vás případný úspěch s dvacítkou mohl katapultovat výš?

Já to tak neberu. Dávám si postupné cíle, teď mě baví tahle práce, kdyby jednou přišla možnost vést špičkový zahraniční tým, samozřejmě by to byla odměna. V roce 2002 jsem přišel ze Slavie k reprezentační šestnáctce, tehdy vedli jednadvacítce pánové Brückner a Beránek a mě ani nenapadlo, že tam budu jednou já. Samozřejmě, když to příští rok dopadne dobře, může mě to posunout, když ne, dostanu čočku. (úsměv)

Reklama

Související témata: